Для Харкова закуплять електробуси за кошти єврокредиту

Пятница , 14 июля 2023, 12:18
Харківська міськрада прийняла рішення про участь у проекті закупівлі електробусів за рахунок кредитів європейських міжнародних банків.
Для Харкова закуплять електробуси за кошти єврокредиту

14 липня депутати Харківської міськради на сесії прийняли рішення про участь міста у проєкті «Міський громадський транспорт України II».

Участь у проєкті передбачає залучення коштів позики Європейського інвестиційного банку для фінансування субпроєкту «Оновлення рухомого складу міста Харкова (придбання електробусів)», яким передбачена закупівля електробусів на загальну суму 15 млн євро.

Харківський міський голова Ігор Терехов повідомив, що домовленості щодо отримання цих коштів були досягнуті під час його робочої поїздки до Лондона. За словами мера, орієнтовно буде придбано 30 електробусів, а також швидкісні зарядні станції для них. «Необхідно, щоб у Харкова був найкращий транспорт. Міста Європи та США вже використовують його. Також серед переваг цього виду транспорту — скорочення викидів СО2, фінансових витрат тощо. Це інноваційні технології та імідж Харкова», — зазначив Терехов.

Зауважимо, що аналогічну кількість електробусів та зарядних станцій планується придбати за тією ж програмою в Одесі, але це буде коштувати не 15 мільйонів євро, а 13.

Зараз у Харкові налічується 243 пасажирських тролейбуси, з яких 177 технічно справних та задіяних у пасажирських перевезеннях. З цієї кількості 50 тролейбусів марки PTS-12, а також один з тролейбусів "Богдан-Т701.17" мають опцію автономного ходу на акумуляторах до 20 кілометрів. Це дозволяє використовувати їх, з певними умовами та обмеженнями, як електробуси - частину маршруту вони проходять під контактною мережею та підзаряджаються, частину - рухаються на запасі електроенергії від акумуляторів.

comments powered by HyperComments