Україна звертається до ООН і Туреччини задля розблокування судноплавства з портів Одеської області

Среда , 15 февраля 2023, 16:01
Україна закликала ООН та Туреччину примусити Росію припинити блокування судноплавства в Чорному морі
Україна звертається до ООН і Туреччини задля розблокування судноплавства з портів Одеської області

Україна глибоко стурбована деструктивними діями росії, які призводять до затримки роботи зернового коридору  з морських портів Одеської області Чорним морем та підривають Чорноморську зернову ініціативу загалом, перешкоджають судноплавству в Чорному морі та вільному доступу продовольства на світові ринки.

Про це йде мова у спільній заяві віце-прем’єра з відновлення — міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова та міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, яку оррилюднила прес-служба уряду.

Представники росії у складі інспекційних груп при Спільному координаційному центрі в Стамбулі вже кілька місяців поспіль системно затримують огляд суден, які прямують через протоку Босфор до/з українських портів. Зокрема, російські інспектори свідомо уповільнюють терміни інспекцій, регулярно вимагають нерегламентовану документацію, відмовляються працювати в робочий час та шукають інші необґрунтовані приводи для зупинки інспектування. Щодня із запланованих 10 інспекцій, зазвичай, відбувається менше половини.

"Така деструктивна політика Росії призвела до системного зниження вантажообігу в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Лише за останні три місяці світ недоотримав 10 млн тонн українського продовольства, і ця негативна тенденція набирає обертів”, – наголошується у заяві.

У зв’язку із затягуванням інспекцій з боку росії в Босфорі нині утворилась черга із понад 140 суден, переважна більшість яких очікує там понад місяць. Продовольча безпека країн, які залежать від експорту української сільськогосподарської продукції, опинилася під загрозою. Насамперед, через дії Росії продовольство недоотримують країни Глобального Півдня, зокрема Африки та Азії.

"Натомість, руйнуючи портову інфраструктуру України, створюючи безпекові загрози для українських південних регіонів зі сторони Чорного моря та перешкоджаючи роботі Чорноморського зернового коридору, Москва користується можливістю безперешкодного торговельного судноплавства з російських чорноморських портів”, — наголосили міністри.

Обсяг перевезень через морські порти росії в Азово-Чорноморському басейні в 2022 році склав понад 250 млн тонн, перевищивши показники попередніх років. При цьому, інспекції цих суден в Босфорі не відбуваються. Це, зокрема, робить можливим використання Росією торговельних суден для отримання вантажів військового призначення задля продовження війни проти України.

Станом на 13 лютого в рамках зернової ініціативи порти Великої Одеси відправили 732 судна із вантажем 21 млн тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи. Цей обсяг міг би скласти понад 35 млн тонн за умов нормального функціонування «Зернової ініціативи».

comments powered by HyperComments