Судноплавство зерновим коридором знову блокується росіянами

Вторник , 20 июня 2023, 11:10
Діяльність "зернового коридору" з портів Одеси та Чорноморська знову фактично блокується росіянами.
Судноплавство зерновим коридором знову блокується росіянами

Робота «Чорноморської зернової ініціативи» фактично зупинена через те, що представники росії у спільному координаційному центрі (СКЦ) відкрито саботують інспекції суден. Про це повідомляє міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

"Росіяни відкрито саботують інспекції суден, пропускна спроможність коридору — менше 20% від можливої. Це призводить до значних втрат не тільки з боку України: світ недоотримав як мінімум 20 млн тонн аграрної продукції через російський саботаж зернової угоди”, — наголосив Кубраков.

 

Водночас міністр зауважив, що для української економіки потрібно відкриття морських портів України для всіх видів товарів.

"Це доволі проста формула — наша економіка експортоорієнтована, працююча економіка — це можливість держави платити заробітну плату захисникам, забезпечені, екіпіровані захисники — шлях до перемоги. Росія чудово розуміє зв’язаність цих речей, тому атакує мирні міста та підприємства”, — зазначив Олександр Кубраков.

На початку червня представники росії в СКЦ відновили реєстрацію вхідного флоту з порушенням сталого алгоритму реєстрації та інспектування суден. Зокрема, російська сторона 4 червня зареєструвала два вхідних судна, які були заявлені до участі в «зерновій ініціативі» в той же день. Це суперечить прийнятим правилам інспектування суден, які передбачають, що першочергово перевірку проходять ті, які найдовше знаходяться в очікуванні.

comments powered by HyperComments