В дунайських портах пропонують запровадити рейдову перевалку вантажів

Среда , 21 июня 2023, 16:38
Українська зернова асоціація (УЗА) в рамках роботи над розширенням можливостей для українського експорту зерна пропонує організувати якірну стоянку для рейдової перевалки в територіальних водах Румунії.

Про перспективи рейдової перевалки вантажів у гирлі Дунаю заявив президент УЗА Микола Горбачьов.

"Організація такого роду перевалки з барж із зерном на великі судна типу Panamax дозволить значно збільшити пропускну здатність Дунайського шляху для експорту українського зерна. За попередніми оцінками дунайські порти України можуть вдвічі збільшити експорт зерна завдяки цьому рішенню", — зауважив Горбачьов під час зустрічі щодо розширення транспортних можливостей Дунайського шляху цього тижня.

В рамках зустрічі, що організована керівником групи Транспортних мереж Генерального Директорату мобільності та транспорту Єврокомісії Аланом Бароном за участі представників України, Румунії, Молдови та інших країн ЄС, зокрема міністрів транспорту та керівників залізничних компаній, попередньо обговорено також можливість розведення заходу та виходу з українських дунайських портів — баржі заходитимуть під завантаження через українське гирло Бистре, а виходитимуть в Чорне море через румунський Сулінський канал.

Також обговорювалася можливість використання більших суден, які могли б проходити Сулінським каналом, зокрема було протестовано рух судна дедвейтом 24 тис. тонн.

В УЗА вважають, що завдяки такому рішенню швидко збільшиться обсяг експорту через відсутність обмежень на розмір суден та їх осадку, відсутність черг на швартування, а також з’явиться можливість формування партій зерна для перевалки одразу із кількох дунайських портів.

Окрім того, румунська сторона одночасно збільшить для себе доходи від портових зборів та розвантажить безпосередньо свої порти, оскільки зерновози не будуть потребувати причалу.

comments powered by HyperComments