Зерновий коридор подовжать від трьох місяців до двох років

Понедельник , 10 июля 2023, 13:23
За результатами візиту до Туреччини президента України стало відомо, що турецький президент планує продовжити термін дії "зернових домовленостей" від трьох місяців до двох років.
Зерновий коридор подовжать від трьох місяців до двох років

Туреччина веде роботу з продовження дії Ініціативи щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з портів у Чорному морі та докладає всіх зусиль, щоб збільшити термін її дії на два роки. Про це заявив президент Туреччини Реджеп Ердоган, передає ІА Anadolu.

"Ми продовжуємо роботу по зерновому коридору. Ми працюємо над його продовженням після 17 липня. Ми хочемо продовження принаймні на три місяці. Ми чекаємо на це і будемо докладати зусиль, щоб збільшити термін дії угоди на два роки”, — сказав Ердоган під час спільної прес-конференції із Президентом України Володимиром Зеленським 7 липня.

Він наголосив, що всі зацікавлені сторони розуміють глобальну відповідальність цієї ініціативи і пообіцяв, що порушить тему зернової угоди у телефонній розмові із диктатором росії Владіміром путіним.

У свою чергу, Володимир Зеленський наголосив, що у роботі зернового коридору зацікавлений весь світ, адже від нього залежить життя інших людей на інших континентах, включаючи Африку та Азію.

"Увесь світ зацікавлений, щоб працював зерновий коридор. Це дуже важливо. І дуже важливо, щоб ми почали діяти з партнерами так, щоб життя зернового коридору, а отже, і життя інших людей на інших континентах, включаючи Африку, Азію, не залежало від настрою, з яким прокинувся президент Росії”, — заявив Зеленський, додавши, що наразі саме росія блокує Чорне море.

Він зауважив, що мають бути різні коридори у Чорному морі, у тому числі й такі, які дозволять пройти суднам, що застрягли в українських портах на Миколаївщині та Херсонщині з лютого 2022 року. Президент указав, що для цього потрібно, аби росія просто не стріляла по цих суднах, щоб їх можна було випустити й розблокувати.

Наприкінці червня росія заявила, що не бачить причин продовжувати «зернову угоду» після 17 липня, звинувативши Захід в «обурливих» діях щодо угоди. 

Крім того, представники росії в Спільному координаційному центрі (СКЦ) з 26 червня повністю зупинили реєстрацію нових суден на вхід до українських портів у межах ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції через Чорне море.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця заявляв на засіданні Ради Безпеки ООН, що росія вдає, ніби має збитки від Чорноморської зернової ініціативи, хоча насправді вдвічі збільшила експорт свого зерна.

«Зернова ініціатива» дозволила розблокувати порти Великої Одеси, які до війни на 80% були воротами для агроекспорту, підтримати українських аграріїв, збільшити надходження валютної виручки в Україну, стабілізувати світові ціни на продовольство та запобігти суттєвому погіршенню гуманітарної ситуації в державах, які знаходяться на межі голоду, зокрема Ефіопії, Сомалі, Афганістану.

З початку дії «зернової ініціативи» (з початку серпня 2022 року), за даними ООН, з українських портів у Чорному морі відправлено 1002 судна, які транспортували до країн Африки, Азії та Європи 32,8 млн тонн агропродукції, у тому числі кукурудзи — 16,8 млн тонн, пшениці — 8,9 млн тонн, соняшникової олії — 1,7 млн тонн.

comments powered by HyperComments