Євросоюз пропонує зняти російську блокаду Чорного моря

Среда , 19 июля 2023, 13:11
Євросоюз пропонує зняти російську блокаду Чорного моря

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що для усунення продовольчої небезпеки для найуразливіших країн світу та продовження експорту українського продовольства вкрай важливо поновити перевезення Чорним морем.

Вона наголосила, що Євросоюз усіма наявними засобами продовжуватиме працювати для забезпечення продовольчої безпеки. З цією метою ЄС буде активно використовувати "коридори солідарності" на кордонах з Україною, за допомогою яких вже вдалося перевезти більше 45 млн тонн зерна та іншого продовольства.

"Чорноморська ініціатива надала додаткові 35 млн тонн українського експорту. Тож ми, напевно, будемо продовжувати вивозити аграрну продукцію з України на глобальний ринок через "коридори солідарності". Але важливим є розблокувати Чорне море та продовжувати експорт цим шляхом", - підкреслила Урсула фон дер Ляєн.

За словами міністра іноземних справ України Дмитра Кулеби, росія загрожуватиме нормальному експорту зерна з України до кінця війни.

"Як би ми не працювали над планом А і планом Б, — поки не буде реалізований план В, у Росії залишатимуться ці інструменти шантажу”, — наголосив міністр.

Україна, відзначив Кулеба, має три варіанти експорту зерна після виходу росії з Чорноморської зернової ініціативи. 

"План А – це продовження функціонування Чорноморської зернової ініціативи. Ми розуміємо, що треба зробити, щоб цього досягнути. План Б — це постачання українського зерна на світові ринки Чорним морем, але альтернативним маршрутом з альтернативними модальностями. Такий план Б існує. А є ще і план В — найкращий з усіх можливих, просто треба викинути росіян з України, зняти блокаду портів, повернути Україні Крим і прибрати будь-яку загрозу морським торговельним шляхам в акваторії Чорного моря”, — сказав Кулеба.

Раніше Президент України Володимир Зеленський направив офіційні листи президенту Туреччини Реджепу Ердогану і Генсеку ООН Антоніу Гутеьєррешу з пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи чи її аналога в тристоронньому форматі.

comments powered by HyperComments