До морських портів Одеської області вже йдуть судна під навантаження

Понедельник , 18 сентября 2023, 10:19
16 вересня до порту Чорноморськ вперше увійшли два торгівельні судна за гарантованим ВМС України коридором.
До морських портів Одеської області вже йдуть судна під навантаження

Перші торгові судна скористалися встановленим Військово-Морськими Силами України тимчасовим коридором у напрямку до українських портів. Про це повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

"Після використання тимчасового коридору для виходу заблокованих через російську агресію суден з портів Одеси, Чорноморська та «Південного» балкери Resilient Africa та Aroyat підтвердили готовність скористатися маршрутом на вхід до порту Чорноморськ під завантаження майже 20 тис. тонн пшениці для країн Африки та Азії. Судна знаходяться під прапором Палау, а їх екіпаж складається з громадян Туреччини, Азербайджану, Єгипту та України”, — написав Кубраков у Facebook.

За даними системи відстеження Marine Traffic, балкери Resilient Africa та Aroyat станом на 13:00 16 вересня увійшли в українські територіальні води, а потім зайшли у порт Чорноморськ.

Раніше встановлений навігаційним дорученням ВМС України коридор використовувався для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та «Південний» на момент повномасштабного російського військового вторгнення.

З 15 серпня тимчасовим коридором скористалися п’ять суден. Першими цей шлях пройшли контейнеровоз Joseph Schulte та балкер Primus, які вийшли з Одеського порту 16 та 26 серпня. З порту «Південний» 1 вересня вийшли балкери Anna Theresa та Ocean Courtesy з вантажем чавуну та залізорудного концентрату. 15 вересня із Одеського порту вирушив балкер Puma зі змішаним вантажем — металу й ріпака.

comments powered by HyperComments