Угорський Дебрецен припиняє рух тролейбусів

Фото: David Šteiner  |  Вторник , 6 декабря 2022, 17:34
Причиною цього стало різке здорожчання електроенергії через війну росії проти України та спричинені нею загальносвітові санкції проти держави-агресора - росії. Угорщина виявилася надто залежною від російських енергоносіїв.
Угорський Дебрецен припиняє рух тролейбусів

Угорське місто Дебрецен оголосило, що з 1 січня 2023 року повністю припиняє рух тролейбусів через здорожчання електроенергії та поглиблення енергетичної кризи в країні, повідомляє Transport Publiczny.

Коли вартісить електроенергії в Угорщині досягли історичного максимуму, місто Дебрецен вирішило заощадити, тому спочатку припинило курсування тролейбусів на вихідних. Але цього виявилося замало. Тому з 14 листопада 2022 року діє другий етап суттєвих обмежень, який торкається і трамваїв. Інтервал курсування збільшено з 6 до 15 хвилин. 

Проте найбільші зміни чекають місто з 1 січня 2023 року. Місцева влада заявила, що очікуване подорожчання електроенергії призведе до зупинки всіх тролейбусів у депо на цілий тиждень, а тому тролейбусне сполучення в місті буде повністю припинено. 

Обидві трамвайні лінії також будуть зупинені у вихідні дні. 

В місті будуть курсувати лише дизельні автобуси. Згідно з заявою міста, чиновники припускають, що ці обмеження діятимуть принаймні до березня 2023 року.

Раніше місто навіть розглядало можливість переходу на електробуси але, як виявилося, п’ятнадцятирічні тролейбуси перебувають у напрочуд хорошому стані, а термін їх служби оцінюють ще щонайменше в 10 років. Крім того, випробування електробусів та розрахунок вартості утримання тролейбусів довели, що останній вид транспорту однозначно дешевший. Тому місто відмовилося від закупівлі електробусів.

Незважаючи на те, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан уклав з рф незалежний від Європейського Союзу контракт на постачання природного газу, це рішення впливає на стан країни. Виявилося, що контракт базується на ринкових цінах газу на біржі, а система відстрочених рахунків змусила Угорщину купувати газ найдорожче з усіх 27 країн співтовариства. 

 

comments powered by HyperComments