Одеська обласна рада планує відновити аеропорт в Ізмаїлі

Четверг , 10 августа 2023, 16:16
Фактично мова йде про можливість поновити процес розконсервації та реконструкції аеропорту в Ізмаїлі, що було почато 2020-2021 рр.
Одеська обласна рада планує відновити аеропорт в Ізмаїлі

"Міжнародний аеропорт "Ізмаїл" на півдні Одеській області, планують відновити у 2024 році. Новий проект передбачає реконструкцію злітно-посадкової смуги та будівництво пасажирського термінала. Про це йдеться у "Програмі соціально-економічного та культурного розвитку Одеської області на 2023 рік та основні напрями розвитку на 2024-2025 роки", яку4 серпня на сесії прийняла Одеська обласна рада.

У програмі зазначено, що проєкт передбачає:
- реконструкцію покриттів та обладнання злітно-посадкової смуги для можливості обслуговування повітряних суден лоу-кост авіакомпаній (А320 та В737-800);
- будівництво нового пасажирського термінала;
- розвиток авіаційної та неавіаційної інфраструктури на умовах державно-приватного партнерства (готельний комплекс, вантажно-логістична інфраструктура, розбудова інфраструктури бізнес-авіації).

Зазначимо, що до повномасштабного вторгення загальна вартість проєкту була близько 450 мільйонів гривень станом на весну 2021 року. До початку війни встигли провести тендери на розробку проектної документації з реконструкції аеропорту. 

Аеропорт в Ізмаїлі з'явився у 1944 році як військове летовище. Спочатку він використовувався прикордонниками, а згодом військовими моряками. З 1964 року почав обслуговувати цивільні авіарейси: літаки з Ізмаїлу літали до Києва, Сімферополя, Одеси, Кам'янця-Подільського, Чернівців, Львова та Кишинева. У 1993-97 роках через економічну кризу аеропорт в Ізмаїлі не працював. У 1997 році він набув статусу міжнародного, а в 2001 році – був переданий у комунальну власність міста Ізмаїла. Місто вклало в модернізацію та утримання аеропорту чималі кошти. З Ізмаїла були налагоджені регулярні та чартерні авіарейси до Києва, Стамбула та Варни. 2007 року аеропорт обслуговував три рейси на тиждень, проте взимку 2009 року призупинив свою роботу через економічну кризу в Україні. 2010 року аеропорт законсервували.

Існуюча злітно-посадкова смуга, має довжину 1800 метрів і виконана із залізобетонних плит, вона побудована в 1988 році. Такої злітно-посадкової смуги вистачає для обслуговування близькомагістральних літаків із місткістю до 100 осіб. До такої категорії повітряних суден належать літаки Як-42, Ан-140, "Embraer 145", ATR 72 та інші.

Наразі аеропорт законсервований. Його злітна смуга потребує серйозного ремонту, хоча її основа і знаходиться у хорошому стані. Невелика будівля аеровокзалу - у стані незавершеного ремонту. Допоміжні будівлі та аеродромна техніка, сервісне обладнання - у жалюгідному стані або відсутній зовсім. Світлосигнального обладнання також немає.

comments powered by HyperComments