Для вантажних автоперевізників скасували дозволи на перевезення у Європі

Среда , 15 июня 2022, 13:36
Нова угода про лібералізацію автомобільних перевезень між Україною та Євросоюзом фактично скасовує необхідність отримання дозволів на перевезення для українськиіх перевізників у Європі.
Для вантажних автоперевізників скасували дозволи на перевезення у Європі

Європейська комісія погодила фінальний текст Спеціальної угоди про лібералізацію перевезень автомобільним транспортом Україна—ЄС, яка передбачає виконання двосторонніх та транзитних перевезень українськими перевізниками без необхідності отримувати дозволи. Про це повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури. Підписання документу заплановане наприкінці червня.

Переговори щодо можливості укладання Спеціальної Угоди про лібералізацію перевезень автомобільним транспортом розпочалися за ініціативи МІУ восени 2021 року. Обмежена кількість дозволів на міжнародні перевезення була достатньо критичною проблемою для українських перевізників впродовж останніх п’яти років.

З моменту підписання Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС у 2016 році товарообіг з країнами Євросоюзу зріс майже вдвічі, а кількість вантажоперевезень автомобільним транспортом — на 42%. Водночас кількість дозволів на міжнародні перевезення до окремих країн ЄС не тільки не збільшувалась, а навіть скорочувалась. Щорічно це призводило до великих втрат як українських перевізників так і економіки країни загалом.

В умовах повномасштабної війни та блокування українських портів, обсяг експорту автомобільним транспортом і, як наслідок, потреба у дозволах на міжнародні перевезення по деяким напрямам зросли у кілька разів. У перший місяць повномасштабного вторгнення команді МІУ домовилося про тимчасове скасування дозволів на вантажні автоперевезення з 12 країнами ЄС (Австрія, Угорщина, Італія, Латвія, Естонія, Болгарія, Німеччина, Данія, Литва, Румунія, Греція та Словаччина).

"Підписання Спеціальної Угоди про лібералізацію перевезень автомобільним транспортом Україна—ЄС скасовує необхідність отримання відповідних дозволів на постійній основі та дозволить уникнути зупинки експорту української продукції через автомобільні пункти пропуску”, — наголосили у міністерстві.

"Завдяки укладанню такої Угоди ми зможемо суттєво покращити і прискорити логістику між Україною та ЄС. Це критично важливо саме зараз, коли в умовах блокади морських портів українська економіка повністю залежить від стабільної логістики на західних кордонах. (…) Вдячний європейським партнерам за підтримку України і очікуємо, що уже найближчим часом зможемо закріпити наші домовленості на офіційному рівні”, — заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

comments powered by HyperComments