Українським водіям електромобілів рекомендують міняти номери

Вторник , 2 августа 2022, 17:48
Власники електрокарів з номерами, які включають літеру “Z” скоро зможуть замінити їх на нові. Для цього у сервісні центри Міністерства внутрішніх справ планується доставка нової серії номерних знаків для автомобілів з електричними двигунами. В них буде присутнє буквосполучення “YA”.
Українським водіям електромобілів рекомендують міняти номери

Таке рішення було прийнято через негативні асоціації з літерою “Z”, які сьогодні виникають в українців. Так само “З” латиницею неприємна для власників номерів, а також може спровокувати даремні підозри та сварки з іншими громадянами. Щоб уникнути соціального напруження, власникам таких номерів рекомендується не ризикувати та обміняти їх на нові у найкоротші строки. Для ризику є краще місце - українське віртуальне казино, що пропонує великі виплати своїм гравцям у 2022 році.

 

Z-серія - на свалку історії

Раніше електромобілі в Україні отримували номерні знаки з літерою Z. Це означало “Zero Emission” - нульовий викид забруднюючих речовин у повітря, яким відрізняються авто без двигуна внутрішнього згорання. Такі спеціальні номери можна було отримати з осені 2020-го року, реєструючи електрокар в МВС.

З початку війни, державні установи України роблять все, щоб відмовитися від літер “Z” та “V” у своїх послугах. Це пов'язано з вибором символіки, яку застосовують росіяни під час нападу на Україну. Зокрема, літера “V” пропала зі знаків поштової оплати. Раніше нею позначали марки міжнародного номіналу.

Тепер черга дійшла до автомобільних номерів. Замість старих номерів з літерою “Z”, планується введення номерних знаків нового формату. На них буде вказана інша сполука літер - “YА”. Її значення на даний момент не афішується.

Ініціативу підтримали багато власників електрокарів. Автолюбителі не бажають мати на номерних знаках нічого, що асоціюється з російською агресією проти України. Крім особистого відношення, такі номери можуть стати причиною агресії від оточуючих. Адже в народній свідомості символи “Z” та “V” тісно пов'язані саме з армією країни-агресора.

Тож, щоб уникнути конфліктів та непорозумінь, представники МВС рекомендують в найближчий час замінити Z-номери на новенькі всім власникам електрокарів.

 

Що потрібно для заміни номерного знаку

Отримання нового номерного знаку займе у вас небагато часу та потребує оплати невеликої суми.

  • Звернутися з транспортним засобом до найближчого сервісного центру МВС.

  • Оплатити послугу заміни номеру.

  • При собі мати такі документи, як паспорт, індивідуальний податковий номер, свідоцтво про реєстрацію автомобіля та квитанцію про оплату.

  • Отримати новий номерний знак з позначкою “YA”.

Передбачається, що номери нового формату скоро будуть доступні у всіх діючих сервісних центрах України. Про всяк випадок, ви можете спершу зателефонувати у вибраний сервісний центр, щоб дізнатися, чи вже надійшли туди номери для електромобілів. Це зекономить вам час та сили у разі, якщо сервісний центр ще очікує на нові номери.

comments powered by HyperComments