Через що свистить ремінь ГРМ і чи треба його міняти

Пятница , 4 ноября 2022, 15:40
Свист — один із найнеприємніших звуків, які може видавати автомобіль. І найпоширеніше його джерело — генератор.
Через що свистить ремінь ГРМ і чи треба його міняти

Ремінь генератора Ланос може свистіти з різних причин, не всі вони вимагають негайної заміни. Але кожен водій повинен знати, як визначити той момент, коли настав час замовляти новий в інтернет магазинах.

 

Причини свисту

Насамперед варто звернути увагу на характер звуків та періодичність їх появи. Іноді свист лунає тільки при запуску та прогріві двигуна, іноді – звук постійний, у деяких випадках він виникає періодично під час руху. Свист з'являється від того, що ремінна передача треться об метал, а відбуватися це може з наступних причин:

1. Природний знос ременя — абсолютний привід до його заміни, тягнути нічого і думати теж.

2. Ремінь потріскався — причина інша, а результат той самий. Хоча ресурс ременя ще не був вичерпаний, він втратив свої властивості через неправильну експлуатацію (як правило, через попадання на нього мастила). Потрібна заміна.

3. Ремінь пробуксовує, внаслідок чого втрачається сила тертя між ним та шківами. Це попередній етап перед руйнуванням ременя, тому що пробуксовування відбувається через попадання на робочу поверхню мастила. Усуньте контакт ременя з мастилом, і ви позбавитесь свисту, а заразом збережете ремінь.

4. Ролики механізму ремінної передачі заклинили або відбулося усунення механізму. Заміна не обов'язкова, але потрібний ремонт.

5. Відбулося розрегулювання механізму натягу ременя — відрегулюйте самостійно або зверніться до фахівця.

6. Свистить зовсім не ремінь, а помпа системи охолодження. Ремінь міняти необов'язково, проте доведеться міняти помпу. Практичним рішенням буде замінити все відразу, адже коштує це майже однаково.

Як видно, свист вказує на проблеми в ременной передачі, але зовсім не гарантує, що ременю прийшов кінець. Необхідно з'ясувати точну причину та усунути її якнайшвидше. Навіть якщо свист зникає після прогріву двигуна, це не привід для того, щоб перестати хвилюватися. Як правило, у такому разі свист продовжується на ультразвукових хвилях. Почути його не можна, а ось двигун такі звукові хвилі руйнують.

Якщо свист виник, а потім зник — це провісник швидкого розриву. Можна шукати заміну.

Алгоритм дій із перевірки

За наявності свисту в будь-якому його прояві послідовність дій має бути такою:

1. Перевірити натяг ременя та відрегулювати за потреби.

2. Оглянути поверхню ременя щодо тріщин і слідів мастила.

3. Очистити ремінь та ролики зі шківами від забруднень. Для цього потрібен неагресивний розчинник.

4. Перевірити ролики, генератор та помпу на наявність люфтів та клина.

Після того як був почутий свист, експлуатувати автомобіль небажано, поки причина не буде усунена.

comments powered by HyperComments