В Україні перевірять стан всіх мостів

Среда , 28 июня 2023, 15:25
Всі автомобільні, залізничні і пішохідні мости в Україні перевірять, щоб визначити їх стан та безпечність для руху.
В Україні перевірять стан всіх мостів

Уряд утворив Комісію для перевірки стану мостів в Україні. Це зроблено на виконання рішення Ради національної безпеки та оборони від 23 червня 2023 року, повідомили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Комісію очолив очільник відомства Олександр Кубраков. Її завдання — перевірити транспортно-експлуатаційний стан автомобільних мостів на дорогах загального користування та залізничних мостових споруд. Перелік пріоритетних для перевірки мостів визначатиметься Комісією.

«Підтримка мостів у належному стані — в першу чергу, питання базової безпеки людей, які ними пересуваються. У період військового стану мости стали важливим елементом обороноздатності країни, а також шляхами для гуманітарної евакуації та експортної логістики. Наша задача зараз — зʼясувати реальний технічний стан споруд. Після цього спільно з балансоутримувачами (міськими й обласними адміністраціями) визначити шляхи вирішення проблем», — зазначив міністр.

До складу Комісії увійдуть представники Міністерства відновлення, Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, Агентства відновлення, Укртрансбезпеки, Державної інспекції архітектури та містобудування, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, обласних та Київської міської військових адміністрацій.

Для визначення технічного стану мостів планується:

проаналізувати первинну технічну та експлуатаційну документацію;

провести огляд та обстеження споруд;

зʼясувати реальну міцність матеріалів елементів мостів;

виконати перевірочні розрахунки вантажопідйомності;

встановити реальні характеристики безпеки елементів.

Результати обстеження мостів будуть занесені до єдиної інформаційної аналітично-експертної системи АЕСУМ для формування подальших кроків щодо їх відновлення.

Зауважується, що станом на 2023 рік в Україні нараховується майже 28,5 тис. автомобільних та залізничних мостів.

comments powered by HyperComments