Як проходить навчання та підготовка Сил територіальної оборони

Понедельник , 3 июля 2023, 13:50
Сили територіальної оборони — новий рід військ ЗСУ. Попри молодий вік, підготовка — одна з найсильніших сторін Сил ТрО, адже тут надають перевагу стандартам НАТО та навчають лише тому, що може знадобитись в умовах війни.
Як проходить навчання та підготовка Сил територіальної оборони

Навчальні матеріали, за якими проходить підготовка, можна знайти на сайті ТрО https://tro.mil.gov.ua/.

ТрО — історія виникнення та як потрапити

Сили територіальної оборони з’явились в Україні у 2014 році, коли воєнні дії почались у Донецькій та Луганській областях. Відтоді відбулось чимало змін: 1 січня 2022 року вступив Закон України «Про основи національного спротиву», де Силам ТрО ЗСУ відводиться важлива роль у національному спротиві під час воєнного стану. Сьогодні підрозділи Сил територіальної оборони не тільки стоять на захисті землі, на якій створені, а й виконують бойові завдання на передовій.

Стати військовослужбовцем Сил ТрО ЗСУ можна, звернувшись у найближчий ТЦК та СП. Необхідно мати з собою ксерокопії паспорта, ІПН, довідки про склад сім’ї та несудимість.

Хто зможе вступити до Сил територіальної оборони

Проходити службу може кожен громадянин у віці 18–60 років. Винятком є особи, засуджені за тяжкі злочини — це перевіряють по базах Національної поліції.

Як вступити до Сил тероборони

Вступ проходить за наступним алгоритмом:

  • співбесіда з командиром батальйону, який вирішує, чи приймати особу до Сил територіальної оборони;
  • проходження медичної комісії в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки;
  • збір документів: заява про бажання вступити на службу у Сили ТрО ЗСУ, копія паспорта та ІПН, довідка про склад сім’ї (якщо є), копії документів про середню і вищу освіту, фото 9 на 12 см, довідка про проходження медогляду, довідка про несудимість (її роздрукують під час підписання контракту).

Після цього достатньо підписати контракт. Потрапити на військову службу по мобілізації дещо простіше, ніж за контрактом (за умови, що у вас нема військового досвіду) — достатньо звернутися у територіальний центр комплектування (колишні військкомати) і попросити призвати. Якщо відбувається набір, з вами зв'яжуться.

Як проходить навчання та підготовка військовослужбовців

Військовослужбовці проходять базову загальновійськову та фахову підготовку в навчальних центрах Сил ТрО ЗСУ. У навчанні використовується прийнята в НАТО система підготовки EDIP (explain, demonstrate, imitate, and practice).

Базова військова підготовка— фундамент якісної підготовки майбутніх фахівців. Вона надає навички та знання для ефективного функціонування в умовах війни. Базова підготовка включає:

  • вогневу підготовку
  • тактичну підготовку
  • інженерну справу
  • мінно-вибухова безпеку
  • тактичну медицину
  • основи роботи з армійським зв’язком

Базова воєнна підготовка є фундаментом для подальшого професійного розвитку військовослужбовців. Вона допомагає знайти бійців з розвиненими лідерськими якостями, підвищити командний дух.

Фахова підготовка необхідна, щоб опанувати військову спеціальність. У Силах ТрО ЗСУ навчають мінометників, саперів, артилеристів, розвідників, протитанкістів. Також у навчальних центрах бійці проходять курси з пілотування дронів, РЕБ, військової топографії. Робота у команді допомагає зміцнити дух братерства, налагодити взаємодію між підрозділами. Військовослужбовці вчаться працювати разом, спілкуватися та передавати важливу інформацію.

Важливе місце у підготовці займає навчання з тактичних дій. Підрозділи навчаються оборони, захисту цивільних, наступу, розвідки, забезпечення. Це допомагає кожному бійцю зрозуміти свої завдання та правильно взаємодіяти з командою.

Важливий напрямок у підготовці — навчання військових лідерів. Це дозволяє їм отримати практичні навички у вирішенні військових завдань, розробці стратегій, командуванні військовими підрозділами та координації дій на полі бою.

comments powered by HyperComments