Україна може отримати кредит у 220 мільйонів євро на відновлення транспортної інфраструктури

Четверг , 21 сентября 2023, 10:05
220 мільйонів євро для відновлення та ремонту пошкодженої критичної транспортної інфраструктури Україна може отримати від ЄІБ.
Україна може отримати кредит у 220 мільйонів євро на відновлення транспортної інфраструктури

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) розглядає можливість надання €220 млн для фінансування проєктів з відновлення критичної інфраструктури України — доріг і мостів. Про це повідомила прес-служба Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури.

Голова Держагентства відновлення Мустафа Найєм і керівник Групи управління проектами Вадим Ноздря у середу, 20 вересня, зустрілися з представниками Європейського інвестиційного банку, щоб обговорити фінансування. На зустрічі обговорили прогрес реалізації спільних проектів. Зокрема, проєкт розвитку трансʼєвропейської транспортної мережі, який стосується будівництва та ремонту доріг у шести регіонах України.

"Бюджетні кошти насамперед будуть спрямовуватися на потреби наших Збройних Сил. Але ми не повинні припиняти роботу з відновлення доріг і мостів та іншої важливої інфраструктури, бо логістика дуже часто може мати вирішальне значення – як для транспортування необхідних вантажів, так і для порятунку людських життів”, – наголосив Найєм.

Відповідно до угоди, підписаної у червні 2023 року, ЄІБ уже надав понад €50 млн грантових коштів ЄС, доступних в межах Інвестиційної платформи сусідства Європейського Союзу (NIP), на закупівлю модульних мостів. Це тимчасові споруди, «швидка допомога» для регіонів, які найбільше постраждали від російської агресії. Вони поліпшать логістику між населеними пунктами і регіонами.

Окрім ЄІБ, який є одним із ключових міжнародних партнерів України у відновленні критичної інфраструктури, Агентство співпрацює зі Світовим банком, USAID, а також Європейським банком реконструкції і розвитку. Зазначається, що це найбільші міжнародні партнери, з якими Агентство працює над чотирма пріоритетними напрямами: прифронтова інфраструктура, зруйноване війною житло, пункти пропуску на кордонах і дороги до них, критична інфраструктура — вода, енергетика, мости.

comments powered by HyperComments