За кілька тижнів в Одесі запустять маршрут трамваю через все місто (ВІДЕО)

Четверг , 28 июля 2022, 16:30
За словами мера Одеси та його заступників, протягом серпня буде запущений наскрізний магістральний трамвайний маршрут, який стане найдовшим в Україні та з'єднає між собою найбільші житлові масиви Одеси.
За кілька тижнів в Одесі запустять маршрут трамваю через все місто (ВІДЕО)

Мова йде про той самий трамвайний маршрут "Північ - Південь", який проектують з 2010-2016 рр. та для якого готували трамвайну інфраструктуру протягом 2016-2022 рр. Як розповів 28 липня мер Одеси Генадій Труханов, після сьогоднішнього запуску подовженого до залізничного вокзалу трамвайного маршруту №7 вже за 2-3 тижні буде зроблено наступний крок - і даний маршрут подовжать ще, до 11-ї станції Люстдорфської дороги.

Таким чином буде створено єдиний магістральний трамвайний маршрут, який пройде від житлового масиву Котовського на півночі Одеси через Пересип та центр міста до житлового масиву імені Таїрова у південній частині Одеси. Також цей маршрут "по дотичній" охопить і житловий масив Черьомушки. Довжина такого маршруту буде становити близько 32 кілометрів в одну сторону - це робить його найдовшим в Україні.

Відео: запуск маршрута №7 від житлового масиву Котовського до вокзалу

Такий поетапний запуск одного маршруту відбувається через технічні, організаційні та логістичні складнощі. Адже раніше, незважаючи на наявніть трамвайних колій майже за всією трасою маршруту "Північ - Південь", в Одесі не було досвіду обслуговування маршруту такої довжини, на якому працювало б кілька десятків одиниць рухомого складу.

Наразі на подовженому маршруті №7 працює 27 трамваїв, в тому числі всі 4 наявні трисекційні вагони "Одіссей-Макс", що забезпечує інтервал руху у 5-6 хвилин. Для магістрального маршруту через всю Одесу, який збереже №7, кількість рухомого складу планується ще збільшити - щоб мати по всій його трасі інтервали руху ті ж 5-6 хвилин, або навіть частіше у години пік.

Саме тому сьогоднішнє рішення про скорочення маршруту №3, який курсує від Люстдорфу лише до залізничного вокзалу - суто тимчасове, на вказані 2-3 тижні. У майбутньому більша частина цього маршруту буде дублюватися маршрутом "Північ - Південь", і тому або взагалі відпаде потреба у окремому маршруті від Люстдорфу до центра міста, або він буде зберігатися як допоміжний з обмеженою кількістю вагонів, або може бути перенаправлений у іншу частину центра Одеси - до вул. Пастера через Старопортофранківську. 

Відео: аналіз проекту швидкісного трамваю Одеси

comments powered by HyperComments