В Одесі запустили трамваї "Одіссей" 4 роки тому (ФОТО, ВІДЕО)

Воскресенье , 4 сентября 2022, 19:09
В Одесі пройшло рівно 4 роки з моменту презентації першого трамваю з сучасним дизайном "Одіссей".
В Одесі запустили трамваї "Одіссей" 4 роки тому (ФОТО, ВІДЕО)

Рівно 4 роки тому, 4 вересня 2018 р. в Одесі презентували перший трамвай "Одіссей" з сучасним дизайном, розробленим спеціально для Одеси. Зараз в Одесі вже 15 трамваїв з таким дизайном - 11 звичайних односекційних та 4 трисекційних, які отримали назву "Одіссей-Макс". Окрім того, за ліцензією трамваї з таким дизайном згодом почали збирати ще у Запоріжжі.

У нашому відеосюжеті - рух трамваів "Одіссей" та "Одіссей-Макс" на свого роду "бета-версії" міського магістрального маршруту "Північ - Південь". який у деякій перспективи стане лінією швидкісного трамваю.

Концептуально трамвай "Одіссей" має в основі кузов вагонів "Татра-Т3", подовжений на одну віконну секцію та з низькопідлоговою "вставкою" у середині. Від попередніх трамваїв місцевої збірки, також частково низькопідлогових, з неофіційною назвою "Каштан", вони відрізняються саме дизайном маски, адже дизайн "Каштанів" - типовий для модернізованих та нових трамваїв на основі чеської "Татри" ще з середини 1990-х. Передня та задня маски у "Одіссея" мають сучасний дизайн, розроблений свого часу спеціально для Одеси. Навіть назву свого часу обрали на конкурсі. З 2018 по початок 2022 року було виготовлено 11 таких вагонів.

З 2019 року почали також збирати трисекційні версії "Одіссея" довжиною трохи більше 30 метрів. Концептуально вони мають два високопідлогові кузови в габаритах "Татри-Т3" з навісною середнью низькопідлоговою секцією. За такою компоновкою "Одіссей-Макс" схожий на виготовлені для ряду міст Чехії, Словакії, а також Києва та Кривого Рогу в Україні трамваїв "Кобра", Зараз зібрано 4 таких вагони, причому останній завершили у квітні 2022 року, вже під час війни.

Вартість трисекційного "Одіссей-Макса" досягає зараз 22-24 млн. гривень при вартості кузову з двома комплектами електронної системи управління у 19,1 млн. гривен. Вартість односекційного "Одіссея" у повністю готовому вигляді станом на початок 2022 року сягає до 8 млн. гривень при вартості кузову з електронною системо управління трохи більше 6 млн. гривен.

Зараз всі трамваї "Одіссей-Макс" та 6 з 11 вагонів "Одіссей" використовуються на маршруті №7, який зв'язує житловий масив Котовського з центром Одеси та залізничним вокзалом.

comments powered by HyperComments