Конотоп отримає трамваї з Варшави

Среда , 22 февраля 2023, 17:07
22 лютого зі столиці Польщі Варшави відправили до Конотопу перші 5 з запланованих до передачі 23 вживаних трамваїв моделі Konstal-105Ha.
Конотоп отримає трамваї з Варшави

Сьогодні з Варшави на автотрейлерах відправили в українське місто Конотоп першу партію трамваїв у кількості 5 вагонів. Загалом же запланована передача Конотопу у якості гуманітарної допомоги відразу 23 вагонів моделі Konstal-105Ha. Про це повідомило польське спецалізоване видання Тransport publiczny.

Перед цим міська влада Конотопу звернулася до муніципалітету Варшави з проханням надати виведені з експлуатації трамваї, при чому відзначалося, що це дасть змогу не припиняти рух трамваїв у Конотопі взагалі.

У якості відповіді трамвайне управління Варшави відібрало 23 одиночні високопідлогові вагони Konstal-105Ha, які саме зараз виводяться з експлуатації через поставки нових багатосекційних низькопідлогових трамваїв корейського виробництва.

Перші 5 вагонів відправили 22 лютого автотранспортом, а не залізницею, як планувалося спочатку. З цих вагонів зняли гальмівні колодки та пантографи. Вже у Конотопі ходові візки та колісні пари вагонів будуть переобладнані з колії 1435 на колію 1520 мм - скоріше за все, так само, як це було з переобладанням на колію 1520 мм трамваїв "Татра", які закуповували вживаними для Києва, Харкова, Маріуполя, Дніпра та інших українських міст. Наразі це перший для України досвід переобладнання під колію 1520 мм польських трамва=\їв.

"Ми вже знаємо, як адаптувати ці вагони до наших колій. Перший вагон буде готовий через 2-3 тижні", - заявив мер Конотопу Артем Семеніхін. "Ці трамваї потрібні нам для забезпечення руху. Без них нам довелося б на деякий час зупинити його. У нас практично не залишилося робочих вагонів і ми не маємо можливості їх оновити", - додав міський голова.

24 лютого 2022 р. рух трамваїв та іншого громадського транспорту у Конотопі припинили. Але вже 26 лютого трамвайний рух було відновлено. З кінця квітня 2022 р. на всі маршрути загалом виходить 8 вагонів.

Всього у Конотопі є зараз 15 вагонів трамваю, серед них один відносно новий "К1" виробництва "Татра-Юг" - найперший експериментальний вагон даної моделі, доставлений до міста 2007 р. Ще є 5 вагонів "Татра-Т3А", які були придбані вживаними з Риги 2018-2019 рр., шостий такий вагон згорів у січні 2022 р. і не ремонтувася. Всі інші - 9 вагонів "71-605" ще радянського виробництва. 

 

comments powered by HyperComments