Окупанти відновили рух трамваїв у Маріуполі

Среда , 3 мая 2023, 09:20
2 травня 2023 року російські окупанти відновили рух трамваїв у Маріуполі.
Окупанти відновили рух трамваїв у Маріуполі

Під час облоги та варварськи жорстокого штурму Маріуполя навесні 2022 року російські загарбники майже повністю знищили у місті всю систему електротранспорту. Рух трамваїв та тролейбусів припинився до 28 лютого 2022 р.

Більша частина рухомого складу, колій, тягових електропідстанцій та контактної мережі трамваю було пошкоджено або знищено. Значна кількість трамваїв залишилася на кілька місяців у розтрощеному вигляді просто на вулицях окупованого міста. Як це виглядало, можна побачити у відео.

Деяка частина трамваїв збереглася з відносно невеликими пошкодженнями завдяки розташуванню одного з депо, яке мало земляний насип по периметру.

Це дозволило окупантам починаючи з осені 2022 р. почати відновлення трамвайного руху. Було встановлено нову модульну тягову підстанцію, відремонтовано частину колій та контактної мережі за технічної допомоги транспортників Санкт-Петербургу. З усього парку трамваїв станом на початок травня 2023 року відремонтували всього 3 вагони "Татра-Т3".

Відремонтований маршрут проходить від трамвайного депо N3 , через проспекти Карпова, Ілліча і Металургів,  бульвар Шевченка до лікарні № 2. Протяжність 10 км.

З 24 лютого 2023 р. почалися випробування та обкатки відремонтованої лінії. Запуск руху трамваїв планувався окупантами на 1 травня, але фактично відбувся 2 травня.

На лінію запустили три вагони та провели урочисту церемонію "відкриття" за участі окупантів, колабораціоністів та мешканців Санкт-Петербургу, які пережили блокаду під час Другої світової війни. Місцеві зрадники опублікували фото.

Ще більш як 60 трамваїв, а також більше 10 службових вагонів стоять у депо у пошкодженому чи повністю непридатному для використання вигляді.

comments powered by HyperComments