Компанії Siemens, Skoda і Stadler змагаються за постачання поїздів метро в Харків

Вторник , 6 июня 2023, 13:14
Великі європейські виробники пасажирського транспорту, серед яких компанії Siemens, Skoda і Stadler, змагаються у тендері Європейського інвестиційного банку на нові поїзди метро до Харкову.
Компанії Siemens, Skoda і Stadler змагаються за постачання поїздів метро в Харків

Закупівля нового рухомого складу для харківського метрополітену знаходиться на стадії проведення тендеру. Про це мер Харкова Ігор Терехов повідомив в інтерв’ю проєкту «Вісті. Тема дня». 

«Я дуже пишаюся тим, що в тендері беруть участь європейські гіганти - Siemens, Skoda, Stadler. Крім цього, ми залучаємо кошти Європейського інвестиційного банку, а це 15 млн євро, на закупівлю електробусів. Це майбутнє, і ми повинні переходити на сучасний транспорт. Також працюємо над залученням коштів на закупівлю трамваїв», - повідомив мер.

За його словами, відновлення транспортної інфраструктури потребує значних фінансових затрат, адже, окрім рухомого складу, також зруйновані електричні підстанції, контактні мережі тощо.

Нові поїзди для харківського метро закуповуються за урядовою програмою "Міський електричний транспорт". Ще у листопаді 2016 року Міністерство інфраструктури України оприлюднило плани оновлення рухомого складу та інфраструктури міського транспорту за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку під муніципальні гарантії та Європейського інвестиційного банку під державні гарантії. Харків тоді подав два запити: на фінансування у розмірі 45 млн. євро на оновлення рухомого складу метрополітену та на 10 мільйонів євро щодо оновлення тролейбусного парку. Обидва проекти планувалося реалізувати до кінця 2020 року.

Вже в листопаді 2019 року було оголошено тендер, на якому визначиться компанія, яка вестиме нагляд за будівництвом метро, перевірятиме відповідність проектно-кошторисної документації та проведення будівельних робіт.

Загалом плани будівництва нових ділянок метро та закупівлі нових поїздів були значно ширшими. Необхідний для початку будівництва нової ділянки харківського метрополітену Договір України з Європейським інвестиційним банком ратифіковано Верховною Радою України на початку грудня 2019 року. Проект передбачає будівництво двох станцій метрополітену – "Державинська" та "Одеська", будівництво Олексіївського електродепо та закупівлю 85 вагонів метрополітену (17 п'яти ). Він реалізується за кошти кредитів Європейського банку реконструкції та розвитку (160 мільйонів євро) та Європейського інвестиційного банку (також 160 мільйонів євро).

У 2020 році повідомлялося про перемогу у тендері китайського виробника.

comments powered by HyperComments