За літо 2023 року 8 міст України планують придбати 166 одиниць електротранспорту

Вторник , 12 сентября 2023, 17:09
З червня по серпень 2023 року на різних рівнях у 9 українських містах вирішили придбати новий чи вживаний міський електротранспорт та оголосили тендери на закупівлю 166 одиниць трамваїв, тролейбусів та електробусів загалом.
За літо 2023 року 8 міст України планують придбати 166 одиниць електротранспорту

Нові тендери за кошти місцевих бюджетів, комунальних підприємств - перевізників або погоджених урядом європейських кредитних програм за літо 2023 року оголошували у 8 містах України - Києві, Чернівцях, Вінниці, Івано-Франківську, Хмельницькому, Запоріжжі, Львові, Тернополі, Харкові. В деяких інших містах, в тому числі в Одесі, зараз на різних стадіях виконання знаходяться підписані раніше контракти та договори на постачання рухомого складу електротранспорту.

Всього за літо 2023 року було оголошено 10 тендерів на сумарну кількість у 166 одиниць електротранспорту загальною вартістю більш як 4.6 мільярда гривень.

Найбільшими за обсягами є оголошені у Києві та Чернівцях тендери за кредитними програмами Європейського Інвестиційного банку на 50 тролейбусів у кожне місто, причому частина тролейбусів повинна бути двосекційними зчленованими і, також частково, мати опцію автономного ходу. Далі за кількістю йдуть Хмельницький з закупівлею 40 тролейбусів по кредиту ЄБРР, Харків з закупівлею 30 електробусів та Запоріжжя, де одночасно закуповують 15 тролейбусів і електробуси.

 В Івано-Франківську, Тернополі, а також і в Хмельницькому закуповують вживані тролейбуси.

Єдиним містом, яке закуповує трамваї є Львів - 10 вагонів за кредитом ЄІБ.

Чотири закупівлі вже завершились, одна не відбулися, а п’ять ще тривають. З 10 тендерів, 6 відбуваються в рамках кредитних проектів з міжнародними фінансовими організаціями - ЄІБ та ЄБРР.

Також найближчим часом до закупівель долучиться Луцьк, де у серпні міська рада повідомила, що ухвалено рішення про затвердження субпроекту "Оновлення тролейбусного парку м. Луцька" з обсягом фінансування від Європейського інвестиційного банку в сумі 6,33 млн євро.

В Одесі зараз очікуєтсья отримання за умовами контракту першого з 13 нових трамваїв за кредитною програмою ЄІБ.

comments powered by HyperComments