В Одесі та інших портах України заблоковані майже 100 торгівельних суден

Понедельник , 14 марта 2022, 12:59
За більш як два тижні війни росії проти народу України в портах Одеси, Чорноморська, Південного та інших виявилися заблокованими майже сто іноземних торгівельних суден.
В Одесі та інших портах України заблоковані майже 100 торгівельних суден

Протягом двох тижнів з моменту початку росією 24 лютого повномасштабної війни проти України в портах нашої країни з вини окупантів залишаються заблокованими 94 іноземні судна. Про це повідомили у Державній службі морського та річкового транспорту України (Морська адміністрація).

Більшість цих суден зосереджені у портах "Великої Одеси" - Одеському, Чорноморському та Південному.

Такі дані озвучив голова Морадміністрації Віталій Кіндратив у ході виступу на нараді IMO, присвяченій безпеці судноплавства у Чорноморсько-Азовському басейні.

Зокрема, Кіндратив зазначив, що 94 судна заблоковані в портах з іноземними екіпажами та сотнями моряків. Він навів незаперечні факти про низку ракетних ударів, завданих державою-агресором по торговим судам. Внаслідок одного з таких ракетних ударів один моряк загинув. Ще одне судно внаслідок ракетного обстрілу ВМФ росії затонуло - це невеликий суховантаж "Helt".

Він засудив нехтування російською федерацією міжнародним правом і заявив, що протиправні дії росії становлять суттєву загрозу не лише українському судноплавству, а й підривають глобальні торгові маршрути.

Нагадаємо, раніше на екстреній нараді Міжнародної морської організації (IMO) провідні світові судноплавні асоціації закликали створити безпечні коридори для суден, що застрягли в українських портах.

Фактично із всіх українських портів можуть працювати лише дунайські порти в Одеський області - Кілія, Ізмаїл, Рені. Для них є безпечний маршрут в море через Сулинське гирло Дунаю на території Румунії та водний шлях у центр Європи по Дунаю.

comments powered by HyperComments