Відновлення судноплавства з порту Одеси: ніяких гарантій з боку росії немає (ВІДЕО)

Вторник , 7 июня 2022, 12:36
Незважаючи на повідомлення про можливість розблокування порту Одеси за посередництва Туреччини, жодних гарантій безпеки з боку росії щодо цього немає.
Відновлення судноплавства з порту Одеси: ніяких гарантій з боку росії немає (ВІДЕО)

Українські порти Одеса, Чорноморськ, Южний все ще лишаються заблокованими через ворожі дії російського флоту. 

Напередодні, у понеділок 6 червня у багатьох російських та західних ЗМІ була опублікована інформація про те, що росія та Україна за посередництва Туреччини нібито досягли домовленості розблокувати судноплавство у північно-західній частині Чорного моря за умови супроводження суден із зерном з порту Одеси до Босфору. Також повідомлялося, що Туреччина готова взяти на себе розмінування акваторії поблизу Одеси та безпосереднє конвоювання торгівельних суден у територіальних водах України. Натомість далі ці торгівельні судна майже до Босфору супроводжували б російські кораблі.

В обмін на можливість судноплавства з українських портів росія вимагає зняття з неї частини накладених на неї санкцій.

Офіційний Київ цю інформацію не підтверджує. Міністр іноземних справ України Дмитро Кулеба вважає, що вірити росії у такій ситуації не можна: "Україна готова створити необхідні умови для відновлення експорту з порту Одеси. Питання в тому, як зробити так, щоб росія не скористалася торговим шляхом для нападу на Одесу. Гарантій від росії поки що немає. Ми шукаємо рішення разом з ООН та партнерами".

За словам президента України Володимира Зеленського, які повністю співпадають з нашим прогнозом, даним ще більше тижня тому, найефективнішим засобом зняття морської блокади з Одеси є наявність у України протикорабельних ракет. Тобто, краще всього зняти блокаду просто знищивши російський флот.

Також Володимир Зеленський наголосив, що Україну не запрошували на перемовини Туреччини і росії щодо судноплавства у Чорному морі. "Мене не запрошували, міністра закордонних справ на сьогоднішній день не запрошували. Розмови про те, що Туреччина може бути посередником в цьому блокуванні українських портів, є. Я говорив з президентом Ердоганом, ми говорили і про це. Для нас важливо те, що ми готові випускати зерно. Ми ламаємо зараз інформаційний наратив росії про те, що дефіцит харчових продуктів (стався) через Україну, через те, що ми не вивозимо. Це є неправдою, але вони це розповсюджують саме в тих державах, де буде цей дефіцит”, — сказав Зеленський на зустрічі з журналістами у понеділок, 6 червня.

Президент наголосив, що для України потрібно, щоб існував безпековий коридор, щоб флот тієї чи іншої держави забезпечив нам вивезення зерна. Він додав, що це питання обговорювалося і з Туреччиною, і з Великобританією, з ООН. "Туреччина зараз знаходить формат, як їм надати нам гарантії. Думаю, через це вони зустрічаються з Росією, щоб Росія надала їм гарантії, що з їх кораблями нічого не станеться. Деталі їх зустрічі мені не відомі”, — сказав Зеленський.

Він додав, що перемовини щодо вивезення зерна ведуться і з Польщею, і з країнами Балтії. Інший напрямок, за його словами, пріорітетний — це порти, через які щомісяця може бути вивезено до 10 млн тон. Зараз, як повідомив Зеленський, заблоковано до 25 млн тонн зерна, ця цифра може зрости до 75 млн тонн восени.

comments powered by HyperComments