Планується обмежене зняття морської блокади з Одеси (ВІДЕО)

Четверг , 21 июля 2022, 18:08
Продовжуються перемовини про відновлення судноплавства заради можливості експорту українського зерна з портів Одеси, Чорноморська та Южного. Є деякі попередні результати. З нашої точки зору, зняти блокаду з Одеси можна лише військовим шляхом - знищивши або вигнавши флот росії.
Планується обмежене зняття морської блокади з Одеси (ВІДЕО)

Один з членів української делегації на перемовинах з відновлення судноплавства з портів Одеської області та їх розблокування розповів деякі подробиці. Це нардеп Рустем Умєров, який виступив в ефірі телеканалу "Суспільне".

За його словами, за посередництва ООН, вже досягнуто деяких попередніх домовленостей. Згідно з ними, експорт українського зерна буде відбуватися через три порти: Одеса, "Південний" та Чорноморськ. Можливо, в майбутньому, є надія розширити перелік розблокованих портів.

"Всі рекомендації морських сил, Збройних сил повинні бути дотримані. Є безпечні коридори, маршрути, які ми розробили спільно з військовими, і по цих маршрутах будуть проходити всі цивільні судна. І всі судна, які вільно можуть дотримуватися цих рекомендацій, можуть заходити до нас”, – зазначив Умєров.

Він додав, що дотримання безпекових правил контролюватиме моніторингова група під егідою ООН, яка перебуватиме у Стамбулі, а Росія не буде мати впливу на цей процес.

"Жодних російських кораблів в наших акваторіях не повинно бути. Ми не довіряємо їм. Навіть якщо вони підпишуть угоду з ООН. Це країна-агресор, і поки вони не відійдуть до своїх кордонів, їм довіряти не можна”, — наголосив Умєров.

Депутат окремо зазначив, що про зупинку в морі для перевірок суден, що ідуть до та з українських портів, не ідеться. "По цих коридорах ми розробили механізм, де жодного контролю цих суден у морі не буде. Лише моніторингова група працюватиме зі своїм мандатом, і вони лише перевірятимуть, щоб у цих суднах не було озброєння”, — пояснив він.

Нагадаємо, минулого тижня у Стамбулі відбулися чотиристоронні переговори щодо вивезення українського зерна за участі делегацій України, Туреччини, ООН і Росії, на яких було досягнуто домовленості щодо базових технічних питань. Наступна зустріч української та російської делегацій, на якій будуть ще раз розглянуті всі деталі та підписана угода, планується у Туреччині цього тижня.

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, відновлення експорту зерна з українських портів у Чорному морі неможливе без гарантій безпеки для судновласників, вантажовласників і України як незалежної держави.

comments powered by HyperComments