Морські новини Одеси 15 серпня: судноплавство та дії російського флоту (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Понедельник , 15 августа 2022, 12:22
Що зараз відбувається на морі? До Одеси вперше з початку війни заходять торгівельні судна. Також розбираємось, де і як можна побачити російські кораблі у Севастополі та біля нього.
Морські новини Одеси 15 серпня: судноплавство та дії російського флоту (ВІДЕО)

Продовжується активне судноплавство з великих морських портів Одеської області - це Одеса, Чорноморськ та Південний. Станом на 14 серпня з наших портів вийшло вже 16 суден, в тому числі і декілька з тих, які вже зараз прийшли порожніми під завантаження до Чорноморська та Південного. За словами президента України Володимира Зеленського, вже вивезено більш як півмільйона тон зерна та іншої аграрної продукції. А вчора увечері вперше з початку війни зайшли відразу два, один за одним, судна до Одеси.

Головне - у нашому відеосюжеті.

Першим в Одесу зайшов невеликий танкер "Efe" (прапор Вануату), на який будуть вантажити біля 7,5 тисяч тон соняшникової олії. Другим був також невеликий балкер "Sara" (прапор Палау) - він візьме на борт 8 тисяч тон кукурудзи. Обидва судна згодом підуть до Туреччини. Цікаво, що балкер "Sara" вже був одним з перших суден, які відкривали судноплавство в українській частині гирла Дунаю через канал Бистре ще у перші дні липня - він встиг навантажитися зерном у Ізмаїли, сходити у турецький середземноморський порт Іскендерун та повернутися до Одеси.

Технічні можливості портів Одеса, Чорноморськ та Південний дозволяють обробляти сумарно до 80 суден-зерновозів на місяць із загальною потужністю у 3,7 млн. тон на місяць. І як раз саме зараз відразу 6 балкерів у Туреччині проходять інспекцію перед тим, як йти до портів Одеської області.

Тепер трохи про російський флот. У Чорному морі росіяни продовжуть тримати оперативне з'єднання, у складі якого є два ракетні кораблі. Але вранці 15 серпня фрегат "Адмирал Макаров", який чергував у морі декілька днів і ракетні залпи з якого ще 11 серпня ми можемо побачити прямо зараз, в тому числі на кадрах прямо з борту корабля, повернувся до Севастополя. Йому на заміну вийшов інший корабель, можливо, це фрегат "Адмирал Эссен". Також 13 серпня у море вийшов патрульний корвет проекту 22160 з гусеничним сухопутним ЗРК "Тор" на кормі, а також більш старий ракетний корвет "Бора" проекту 1239. 

Ось дислокація флоту росії на 14 серпня: у морі були "Адмирал Макаров", ще один ракетний корвет проекту 21631 "Буян-М", який було видно з берега південніше Севастополя. У самому Севастополі у бухті Голландія - готувався до виходу в море фрегат "Адмирал Эссен", стояли два старі фрегати "Ладный" и "Пытливый", ще один корвет типу 22160, а також захоплений у 2014 р. у ВМС України штабний корабель "Славутич".

Самі росіяни після зміни командування чорноморським флотом почали активно обговорювати тему можливого поповнення чорноморського флоту за рахунок кораблів каспійської флотилії. А тим часов десь по Волго-Балтийській системі каналів до Волги та далі до Чорного моря продовжують тягнути два ракетні корвети - "Великий Устюг" і "Одінцово", які, скоріш за все, скоро приєднаються до чорноморського флоту. З єдиною метою - приєднатися до підводної ескадри на чолі з крейсером "Москва".

comments powered by HyperComments