Дунайські порти Одеської області збільшили обсяг перевалки вантажів у 2,6 раза

Вторник , 13 сентября 2022, 14:04
Під час повномасштабного вторгнення росії в Україну переробка вантажів через три порти на Дунаї в Одеській області зросла більш ніж у 2,6 разу порівняно з минулим роком, а загалом з початку 2022 року в портах Ізмаїл, Рені та «Усть-Дунайськ» оброблено 3,4 млн тонн зернових. Про це повідомив начальник Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко, інформує прес-служба Одеської ОВА.
Дунайські порти Одеської області збільшили обсяг перевалки вантажів у 2,6 раза

"Війна створила можливості для зростання у трьох портів у гирлі Дунаю — Ізмаїльського, Ренійського та Усть-Дунайського. Певний період це були єдині три порти з 13, які змогли повноцінно працювати. У мирний час на них припадало трохи менше ніж 5% експорту. Нами відпрацьовано і забезпечено стабільну роботу логістичних маршрутів відправлення зернових вантажів через порти Дунаю. Зазначу, що переробка вантажів через дунайські порти – Рені, Ізмаїл, Кілія зросла більше ніж у 2,6 рази, у тому числі експорт у 3,2 рази. За 8 місяців 2022 року портами Дунаю перевалено 3,4 млн тонн зернових”, — сказав Марченко, інформуючи про події в регіоні за 200 днів повномасштабної війни.

Він нагадав, що також відкрито рух по каналу гирла Бистре суднового ходу з річки Дунай до Чорного моря. Станом на кінець минулого тижня 180 торгових суден з українською аграрною продукцією пройшли каналом гирла Бистре, а разом із Сулинським каналом — 337 суден.

Крім цього, відновлено залізничне сполучення з Республікою Молдова — відкрито оновлену залізничну ділянку Березино (Україна) — Басарабяска (Молдова) протяжністю 20,9 км, яка не працювала більше ніж 20 років. Відновлення цього маршруту стало життєво необхідним на тлі постійних атак мосту через Дністровський лиман російськими окупантами.

Тепер маємо альтернативу — головний залізничний маршрут для сполучення Одеси та Дунайських портів — Рені та Ізмаїл надійно підключений до залізничного сполучення. Розраховуємо, що обсяг вантажоперевезень складе 10 млн тонн на рік”, — наголосив Марченко.

Крім того, з метою вирішення проблем, пов’язаних з завантаженістю автодоріг в напрямку портів річки Дунай та Великої Одеси вже завершено будівництво майданчиків для відстою вантажного транспорту в Ізмаїльському районі, загальною площею 4,7 га. Організована робота для подальшого будівництва таких майданчиків на загальній площі близько 48 га. З метою збереження асфальтного покриття автодоріг ведеться робота щодо відновлення пунктів габаритно-вагового контролю (ГВК). Зокрема, уже відновлено роботу такого пункту на КПП «Дачне».

comments powered by HyperComments