Українські судна повертаються у середню течію Дунаю

Понедельник , 26 сентября 2022, 17:07
«Українське Дунайське пароплавство» (УДП) має намір повернути на Середній Дунай частину флоту, який був передислокований на інші маршрути для забезпечення експорту аграрної продукції в умовах закриття морських портів, та починає розробляти нові лінії перевезень. Про це повідомив в.о. генерального директора УДП Дмитро Москаленко.
Українські судна повертаються у середню течію Дунаю

"Після початку війни майже увесь флот Дунайського пароплавства був передислокований на Нижній Дунай. Півроку ми забезпечували експорт аграрної продукції в умовах закриття морських портів. На даний час ситуація з відвантаженням врожаю вже не є критичною — з серпня успішно працює «Зернова ініціатива». Тому сьогодні ми розглядаємо можливість повернення частини караванів на Середній Дунай”, — написав Москаленко у Facebook.

За його словами, там не менш гостро відчувається дефіцит флоту. По-друге, для УДП стратегічно важливо зберегти сильні позиції на всій протяжності Дунаю.

"Наш перспективний проект з будівництва нових барж та модернізації тяги передбачає, що пароплавство розвиває різні сегменти вантажних річкових перевезень та працює з широкою номенклатурою вантажів. Це єдиний шлях до масштабування бізнесу УДП”, — наголосив керівник пароплавства.

Нові лінії, скоріш за все, будуть пов’язані з доставкою залізорудної сировини для металургійного виробництва у європейських країнах. У зворотному напрямку до Констанци планується доставляти зерно.

"Ми бачимо велику зацікавленість з боку фрахтувальників і вже запустили підготовчий процес. Відправка перших караванів уверх по Дунаю може відбутись вже наступного місяця”, — поінформував Москаленко.

За його словами, повернення флоту на Середній Дунай відбудеться за двох умов. Перша — судна обов’язково мають бути обладнанні системами онлайн-моніторингу та відео-контролю. Друга — маршрути від початку і до кінця чітко сплановані та прораховані. Лише в такому випадку УДП гарантує високу ефективність використання флоту, яку підприємство демонструвало останні півроку, наголосив його керівник.

Москаленко повідомив також про покращення ситуації на Нижньому Дунаї після підняття рівня води. Водночас, залишається фактор перевантаженості порту Констанца, що суттєво перешкоджає динаміці обороту флоту.

"Але ми продовжуємо працювати з нашими міжнародними партнерами над розвитком альтернативних варіантів перевалки. Впевнений, що «зерновий шлях» з портів українського Придунав’я у найближчий час не втратить актуальності”, — підсумував він.

ПрАТ «УДП» здійснює річкові вантажоперевезення по Дунаю та морські вантажоперевезення. До складу вантажного річкового флоту входять 75 самохідних та 245 несамохідних суден. Морський вантажний флот представлений сімома суднами дедвейтом 3,3-4 тис. тонн (шість суховантажів типу «Ізмаїл» та один танкер «Десна»).

comments powered by HyperComments