Порт Рені повністю виплатив всі борги за багато років

Пятница , 21 октября 2022, 11:34
Це сталося завдяки різкому росту вантажопотоків в порту Рені під час війни.
Порт Рені повністю виплатив всі борги за багато років

ДП «Ренійський морський торговельний порт» (РМТП) повністю виплатило величезну заборгованість за землю, накопичену роками. Про це повідомляє «ЮГ.Today».

Після того, як російська агресія призвела до блокади українських портів на Чорному морі, через порт Рені пішов величезний потік експортного зерна. Несподіване зростання обсягів вантажоперевалки спричинило аналогічне збільшення доходів підприємства, і в результаті РМТП розрахувався з усіма своїми боргами, включно зі штрафними санкціями, які застосовувалися до підприємства протягом декількох років.

"Наразі у нас спостерігається суттєве перевиконання бюджету. Воно досягнуто за рахунок того, що Ренійський порт виплатив громаді заборгованість за землю у розмірі понад 80 млн грн. Таким чином, цю заборгованість погашено повністю. Треба віддати належне нинішньому керівництву порту — воно з перших днів своєї роботи в Рені намагалося виконувати всі зобов’язання підприємства перед бюджетом”, — повідомила перший заступник міського голови Ренійської територіальної громади Людмила Чакир.

Цього року щомісячні платежі РМТП до бюджету громади іноді сягали 12 млн грн. Така фінансова динаміка дозволила порту погасити також борги із зарплати та податку на доходи фізичних осіб. На сьогодні підприємство перейшло на спрощену систему оподаткування, тобто сплачує в місцеву скарбницю ще й єдиний податок.

В останні роки відбувалося стрімке зростання заборгованості ДП «РМТП» за всіма видами обов’язкових платежів, у тому числі із земельного податку. Якщо станом на квітень 2018 року борг підприємства за землю становив 16,5 млн грн, то до липня 2020 року сума заборгованості перевищила 42 млн грн, а наприкінці 2021 року перетнула позначку у 63 млн грн.

За минулі роки Ренійська міськрада неодноразово робила спроби вплинути на цю ситуацію і хоч якось стимулювати підприємство для погашення заборгованості. Зокрема, у липні 2020 року міська влада на цілий рік звільнила ДП «РМТП» від плати за землю. Однак навіть такі радикальні заходи не дали жодного результату.

У квітні ДП «РМТП» повністю погасило борги із зарплати, які станом на початок 2021 року перевищували 12 млн грн. Це сталося завдяки тому, що Міністерство інфраструктури надало підприємству цільову фінансову допомогу для остаточної ліквідації заборгованості з оплати праці, хоча на той момент держстивідор виплатив значну частину боргу за рахунок власних коштів.

comments powered by HyperComments