Робота зернового коридору відновилася

Пятница , 14 апреля 2023, 12:02
"Зерновий коридор до портів Одеської області відновив діяльність після кількох днів бюрократичної блокади з боку росії
Робота зернового коридору відновилася

У середу відновилися інспекції суден, що прямували з українських портів у рамках "зернової ініціативи" після того, як у вівторок уперше за час її роботи не було проведено жодної перевірки через саботаж з боку Росії. Про це повідомили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури.

Водночас росія продовжує, як і раніше, затягувати перевірки суден.

Раніше у Спільному координаційному центрі (СКЦ) очікували, що після зупинки у вівторок, перевірки відновляться після "інтенсивних обговорень у рамках СЦКК за підтримки Організації Об'єднаних Націй та Туреччини". У своїй заяві СКЦ також закликав "усі задіяні сторони" виконувати свої обов'язки для забезпечення безперешкодного та безпечного руху суден на користь продовольчої безпеки у світі.

У вівторок уперше за весь час роботи "зернового коридору" не пройшло жодної інспекції суден, адже російська сторона одноосібно порушила черговість перевірок суден на вхід до портів.

У зв'язку з цим заступник Міністра Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков зробив заяву про те, що українська сторона подала назви трьох суховантажів, як і передбачено угодою.

Але росіяни викреслили ці назви та подали інші судна з поточної черги, яка налічує 50 суден. Таким чином, судна, які в портах уже чекали з готовим до відвантаження продовольством, не могли вчасно пройти інспекцію. Натомість пройти могли ті, на яких у портах чекали пізніше. В результаті жодне судно не змогло продовжити свій шлях, що було фактичною блокадою з боку Москви.

comments powered by HyperComments