Вдруге за тиждень росіяни заблокували судноплавство зерновим коридором

Понедельник , 17 апреля 2023, 15:58
Рух суден у напрямку до портів Одеської області та з них "зерновим коридором" знову фактично заблокований через бюрократичний саботаж росіян.
Вдруге за тиждень росіяни заблокували судноплавство зерновим коридором

Представники росії у Спільному координаційному центрі (СКЦ) у Стамбулі у понеділок, 17 квітня, вдруге за тиждень заблокували інспекції в територіальних водах Туреччини суден, які виконують рейси в межах Ініціативи щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів в Одеській облау Чорному морі. Про це повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури.

"З 10 квітня російська сторона в СКЦ у Стамбулі в односторонньому порядку припинила реєстрацію суден, які подають українські порти для формування інспекційного плану. Натомість росіяни формують власний план інспекцій, вибираючи судна з черги на свій розсуд, що повністю протирічить умовам Ініціативи та неприйнятно для України. У результаті вже вдруге за 9 місяців роботи «Зернової ініціативи» не складено інспекційного плану і не проінспектовано жодного судна. Це ставить під загрозу функціонування «Зернової ініціативи»”, — повідомили в МІУ.

У міністерстві наголосили, що з листопада 2022 року росіяни під різними приводами саботують та затягують час проведення інспекцій, що вже призвело до скорочення обсягів експорту української агропродукції на світові ринки на 15-18 млн тонн.

З квітня 2023 року російські представники СКЦ намагаються втрутитися у діяльність українських портів та експортерів шляхом нав’язування власних критеріїв визначення конкретних суден, що братимуть участь у Ініціативі.

"Наприклад, з 14 квітня росіяни без жодних пояснень відмовляють в реєстрації трьох суден (2 з яких на Китай), на які вже очікує вантаж в порту «Південний». Таким чином російська сторона намагається встановити контроль над кількістю завантаженого флоту та напрямами його роботи, що є порушенням міжнародних норм та положень «Зернової ініціативи». Це є черговою спробою диктувати всьому світу свою політику, ставити під загрозу продовольчу безпеку та використовувати їжу як зброю”, — поінформували в МІУ.

Україна категорично відкидає чергові вимоги росіян и виступає проти втручання в діяльність українських портів. "Сподіваємося, що партнери, ООН та Туреччина зможуть забезпечити виконання всіма сторонами в СКЦ процедур, які працювали 9 місяців”, — наголосили в МІУ.

Минулого вівторка, 11 квітня, робота зернового коридору призупинялася через відсутність цього дня інспекцій СКЦ. Українська сторона передала назви трьох зерновозів, проте представники російської сторони в СКЦ викреслили назви й дали інші судна. У результаті жодному судну не дозволили продовжити рух, що є фактичною блокадою з боку Москви.

comments powered by HyperComments