G7 закликала продовжити і розширити угоду про зерновий коридор до портів Одеської області

Понедельник , 24 апреля 2023, 16:53
Країни «Великої сімки» (G7) закликали до продовження, повної імплементації та розширення критично важливої Ініціативи щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів Одеської області у Чорному морі. Про це ідеться в комюніке міністрів сільського господарства країн-членів групи, повідомляє Reuters.
G7 закликала продовжити і розширити угоду про зерновий коридор до портів Одеської області

У комюніке, узгодженому після дводенної зустрічі в японському місті Міядзакі минулого тижня у якості реакції на новини про те, що зернова угода перебуває під загрозою зриву з боку Росії, міністри сільського господарства G7 «визнали важливість» угоди, заявивши: «Ми рішуче підтримуємо продовження, повну реалізацію та розширення Чорноморської зернової ініціативи».

"Ми засуджуємо спроби Росії використовувати продовольство як засіб дестабілізації та інструмент геополітичного примусу і підтверджуємо нашу прихильність діяти солідарно і підтримувати тих, хто найбільше страждає від російської «мілітаризації» продовольства”, — йдеться в комюніке.

У документі також сказано, що члени G7 «готові» підтримати відновлення і реконструкцію України, зокрема шляхом надання експертної допомоги в розмінуванні сільськогосподарських земель і реконструкції сільськогосподарської інфраструктури.

17 квітня Росія вдруге за місяць заблокувала проведення інспекцій суден у територіальних водах Туреччини, які прямують зерновим коридором до Одеси або з портів Одеської області у напрямку Босфору. Згодом віце-прем’єр — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що інспекція суден, які прямують зерновим коридором, поновлюється після блокади.

17 березня було погоджено продовження дії Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море під егідою ООН ще на 120 днів — до середини липня 2023 року. Водночас, російська сторона наполягає, що з її боку угоду продовжено лише на 60 днів.

comments powered by HyperComments