Дунайські порти Одеської області можуть обробляти понад 20 мільйонів тон вантажів щорічно

Четверг , 27 апреля 2023, 13:33
Порти Рені, Ізмаїл, Усть-Дунайськ та новий портовий термінал в Орлівці на Дунаї в південній частині Одеської області мають потенціал зростання сумарного вантажообігу до понад 20 мільойнів тон щорічно.
Дунайські порти Одеської області можуть обробляти понад 20 мільйонів тон вантажів щорічно

Про перспективи міжнародного співробітництва йшлося під час візиту до Одеської області віце-прем’єр-міністра з відновлення України Олександра Кубракова. Порти Дунайського регіону також відвідали американські та європейські партнери: Надзвичайний та Повноважний Посол США Бріджит Брінк, директор Місії USAID в Україні Джим Хоуп, Генеральний директор Секретаріату Дунайської Комісії Манфред Зайтц і представник Генерального директорату мобільності та транспорту Європейської Комісії Алан Барон.

Загалом Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури очікує у 2023 році зростання перевалки вантажів на річковий і морський транспорт через українські порти на Дунаї в Одеській області до 20 млн тон.

«Дунайські порти є стабільним шляхом для експорту продукції. В минулому році через них пройшло понад 16 мільйонів тонн вантажів. Зокрема, і продукція українських аграріїв. У поточному році ми плануємо обробити щонайменше 20 мільйонів тонн через Дунай, - наголосив віце-прем’єр-міністр з відновлення України - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, – попри те, що сьогодні порти Ізмаїл, Рені, Усть-Дунайськ задіяли майже всі наявні потужності для перевалки вантажів, потенціал для подальшого розвитку є. А саме: модернізація та оновлення інфраструктури портів, залучення інвестицій для будівництва нових терміналів і днопоглиблення. Потреба в інвестиціях складає не менше 120 мільйонів доларів».

Днопоглиблювальні роботи вже розпочаті - відновлені всі паспортні характеристики портів та каналів. Наразі прохідна осадка становить 6,5 м. В морських портах Ізмаїл та Рені підготовлена необхідна інфраструктура та організована перевалка нових вантажопотоків – контейнерів, наливних, зернових та інших вантажів.

Крім того, розвивається логістика у напрямку до цих портів. В тому числі, відновлено залізничне сполучення – дільниця Березино – Басарабяска, яким вантажі можуть відносно швидко дістатись портів. Триває робота над сполученням між пунктом Джурджулешти на українсько-молдовському кордоні та румунським портом Галац.

Віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков разом із американськими та європейськими партнерами обговорили перші результати запуску додаткових портових потужностей:
- експлуатацію понад 20 нових морських терміналів;
- нові технології перевантаження з використанням плавкранів, мобільних перевантажувачів, суден-накопичувачів у якості плавучих складів, інших засобів;
- користування новими тимчасовими складами, обладнаних вагами та лабораторіями.

comments powered by HyperComments