"Зернова угода" та новий шантаж від російських агресорів: дозволи для нових суден заблоковані

Пятница , 5 мая 2023, 17:28
Згоди щодо дозволу для нових суден, які б мали вивозити з України зерно Чорним морем, не було досягнуто під час переговорів у Туреччині. Наразі "зернову угоду", яка діє до 18 травня, рф погрожує не подовжити.
"Зернова угода" та новий шантаж від російських агресорів: дозволи для нових суден заблоковані

У п'ятницю, 5 травня, Reuters повідомило, що Україна, росія, Туреччина та ООН не змогли домовитися про надання дозволів для нових кораблів для безпечного експорту українського зерна. 

Як відомо, раніше москва висловила погрозу не подовжувати "зернову угоду"  зі свого боку з 18 травня через обмеження, накладені на експорт російського зерна та добрив. 

За даними Reuters, москва в одному з листів до Спільного координаційного центру, що контролює проходження українських суден-зерновозів у Чорне море та з нього, повідомляла, що не погоджуватиме жодних нових суден, якщо оператори не гарантують транзит коридором до 18 травня.

Водночас щоденні інспекції уже дозволених до рейдів суден продовжаться. Про це повідомив журналістам за результатами переговорів заступник речника ООН Фархан Хак. 

Він додав, що представниця ООН з питань торгівлі Ребека Грінспан 5 травня проводила зустріч з заступником глави МЗС рф сергієм вершиніним у москві задля обговорення зусиль ООН зі "сприяння безперешкодному експорту російського продовольства і добрив, включно з аміаком". 

Відповідно до чинних домовленостей у рамках "зернової угоди" Україна щоденно пред'являла список суден, прохід яких мав бути дозволений. 

Після отримання відповідної згоди інспекція суден представниками СКЦ відбувалася неподалік Туреччини. Після цього кораблі здійснювали прохід через гуманітарний морський коридор, завантажувалися в одному з українських портів і поверталися у турецькі води для остаточного контролю.

За даними координаційного центру, які наводить Reuters, наразі один корабель має дозвіл на вхідну інспенцію, 25 кораблів - очікують на вихідну інспекцію у турецьких водах, 13 суден перебувають в українських портах, п'ять рухаються у бік України і два - назад, до Туреччини. Вісім кораблів запитали у СКЦ дозвіл.

Ще у середині квітня України заявляла, що рф блокує перевірку суден. Із закликом продовження і розширення "зернової угоди" наприкінці квітня виступала Велика сімка.

comments powered by HyperComments