Зерновий коридор з портів Одеської області знову відновлює роботу

Среда , 10 мая 2023, 09:31
Судноплавство "зерновим коридором" з морських портів Одеської області відновлено з 9 травня, у Туреччині сьогодні розпочинаються перемовини щодо продовження його діяльності після 15 травня. А за перший тиждень травня з портів "Великої Одеси" експортували всього трохи більше 400 тисяч тон аграрних вантажів.
Зерновий коридор з портів Одеської області знову відновлює роботу

Роботу "зернового коридору" з мроських портів Одеса, Чорноморськ і Південний відновлено. Про це повідомили 9 травня, джерела в Міністерстві національної оборони Туреччини, передає Анадолу.

Джерела в Міноборони Туреччини, коментуючи ситуацію, наголосили, що «внаслідок зусиль Анкари моніторинг судів відновлено і «зерновий коридор» знову запрацював».

Окрім того, Міністерство національної оборони Туреччини повідомило, що у Стамбулі на 10–11 травня намічені перемовини щодо "зернової угоди за участю представників Туреччини, РФ, України та ООН.

Згідно з повідомленням, у межах обговорень відбудуться багатосторонні переговори та двосторонні зустрічі. "Заплановано обмін думками щодо ефективного та безпечного залучення «зернового коридору». Обговорюватиметься питання продовження «зернової угоди», що представляє особливу значущість. Відбудеться також детальний розгляд питання безпечного повернення торгових суден Туреччини та їхніх команд, які заблоковані в портах України в умовах конфлікту", — зауважується у повідомленні.

Через морські порти Одеської області за 40-й тиждень роботи зернового коридору - з 1 по 7 травня було експортовано 404,0 тис. тонн агропромислової продукції, що на 10% менше відвантажень цим каналом, ніж тиждень тому, інформує Український клуб аграрного бізнесу.

Кількість суден, що були завантажені за цей тиждень, становила лише 11 одиниць, як і попереднього тижня. "Ці судна завантажені, але вони ще не пройшли необхідну інспекцію для продовження руху далі до клієнтів та очікують її. На жаль, цьогорічний антирекорд мінімальних відвантажень тижня оновився через постійне блокування повноцінної роботи зернового коридору", - йдеться в повідомленні.

Найбільші обсяги експорту протягом 40-го тижня роботи зернового коридору становили: пшениця (41% експорту за цей період); кукурудза (40%); олія соняшникова (13%). Українська продукція попрямувала в країни Європи (Іспанія та Нідерланди), Азії (Бангладеш, Туреччина та Китай) та Африки (Туніс та Мароко).

Всього з початку роботи зернового коридору з 1 серпня 2022 року по 7 травня 2023 року вдалося експортувати 29,7 млн тон українськї аграрної продукції.

comments powered by HyperComments