МЗС України: росія припинить участь у зернових угодах з липня

Пятница , 23 июня 2023, 14:57
18 липня спливає черговий термін дії "зернових угод" щодо судноплавства з морських портів Одеської області. МЗС України прогнозує, що після цієї дати росія вийде з цих угод, до яких вона була примушена рік тому.
МЗС України: росія припинить участь у зернових угодах з липня

Посол Міністерства закордонних справ України з особливих доручень, координаторка Ради експортерів та інвесторів Ольга Трофімцева висловила впевненість, що в липні рф вийде з Чорноморської зернової ініціативи та інших угод, що забезпечують судноплавство з морських портів Одеської області. Наразі це Одеса і Чорноморськ..

"99,9% росія покине зернову ініціативу в липні. Два основні фактори, на мою думку: Ердоган успішно виграв вибори. Російських олігарх Дмитро Мазепін відрапортував путіну, що термінал для експорту аміаку з рф вже майже добудовано, а це означає, що аміакопровід Тольятті-Одеса вже і не такий важливий", - зазначила вона. 

Нагадаємо, ЦТС писав, що днями заступник міністра так званих закордонних справ росії Сергій Вершинін припустив, що 18 липня стане часом завершення зернової угоди. При цьому він наголосив, що дипломатичне відомство країни-агресора не виключає нових контактів з ООН щодо вивезення зерна. Також напередодні речник президента рф Дмитро Пєсков заявив, що шансів на продовження Чорноморської зернової ініціативи немає.

Зауважимо, що в останні місяці російська сторона максимально саботує роботу зернового коридору, а з початку квітня пропуск суден до портів Одеської області або повністю зупинявся, або здійснювалися поодинокі перевірки суден.

В травні кількість суднозаходів до портів Великої Одеси, тобто лише Одеси та Чорноморська, склала лише 40. В цей же час чорноморські порти рф прийняли в квітні і травні 1059 і 1184 суден відповідно.

comments powered by HyperComments