Експорт за "зерновим коридором" продовжує зменшуватися

Среда , 28 июня 2023, 11:33
За останній тиждень з морських портів Одеса і Чорноморськ вивезли на експорт 358,3 тисяч тон аграрної продукції, це на 18% менше ніж позаминулого тижня. За весь час "зерновим коридором" експортовано 32,4 млн. тон аграрних вантажів
Експорт за "зерновим коридором" продовжує зменшуватися

Протягом 47-го тижня роботи зернового коридору, з 19 по 25 червня 2023 року, через морські порти Одеси і Чорноморська було відвантажено на шести суднах 358,3 тис. тонн агропромислової продукції — на 18% менше за обсягом та на три судна менше, ніж за попередній тиждень. Інформацію оприлюднило об’єднання «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

"Наступного тижня очікуються показники на такому ж низькому рівні, тому що за минулий тиждень інспекцію на вхід пройшло лише 6 суден”, — зазначили в УКАБ.

Найбільше протягом 47-го тижня роботи зернового коридору експортовано кукурудзи — 245 тис. тонн, або 68% експорту за цей період, та пшениці — 113 тис. тонн.

Українська продукція була відправлена до країн Європи (Іспанія та Нідерланди) — 178 тис. тонн, або 50% обсягу за тиждень, Азії (Китай та Індонезія) — 117 тис. тонн (33%) та Африки (Єгипет) — 63 тис. тонн (17%).

Всього з початку роботи зернового коридору станом на 25 червня з портів Великої Одеси експортовано 32,4 млн тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи.

17 травня Україна, ООН, Туреччина і Росія домовилися про продовження дії Ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції через Чорне море ще на два місяці. 19 травня Спільний координаційний центр (СКЦ) у Стамбулі відновив інспекції суден, які рухаються до портів Одеса та Чорноморськ у рамках Ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції через Чорне море, проте рух до найбільш глибоководного порту «Південний» продовжує блокуватися представниками Росії.

comments powered by HyperComments