Діяльність зернового коридору знову фактично зупинилася

Понедельник , 3 июля 2023, 10:58
Починаючи з 26 червня через російський саботаж жодне торгівельне судно не отримало реєстрацію на прохід "зерновим коридором" під завантаження до портів Одеси та Чорноморська.
Діяльність зернового коридору знову фактично зупинилася

Представники росії в Спільному координаційному центрі (СКЦ) з 26 червня повністю зупинили реєстрацію нових суден на вхід до українських портів у межах ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції через Чорне море. Про це повідомила прес-служба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

Наразі у водах Туреччини заблоковані 29 суден, які мали намір взяти на борт 1,4 млн тонн українського продовольства для країн Азії та Африки. У червні з українських портів було експортовано лише 2 млн тонн. Ще 1 млн тонн продовольства вантажаться, або вже завантажено на 13 суден — останні, які зареєстровані в Ініціативі до 26 червня.

"Якщо не відновити реєстрацію суден, то Зернова угода буде повністю зупинена”, — наголосили в міністерстві.

Загалом протягом 11 місяців роботи зернового коридору 45 країн отримали понад 32,5 млн тонн української агропродукції. Згідно з даними ООН, завдяки Чорноморській ініціативі вдалось знизити світові ціни на продовольство на 22%. Водночас ще 25 млн тонн агропродукції світ недоотримав — через саботаж угоди російською стороною.

17 травня Україна, ООН, Туреччина і Росія домовилися про продовження дії Ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції через Чорне море ще на два місяці.

19 травня Спільний координаційний центр (СКЦ) у Стамбулі відновив інспекції суден, які рухаються до портів Одеса та Чорноморськ у рамках Ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції через Чорне море, проте рух до найбільш глибоководного порту «Південний» продовжує блокуватися представниками Росії. Також представники росії в СКЦ штучно затягують інспекції всіх суден в рамках Чорноморської зернової ініціативи.

Також росія погрожує вийти із зернової угоди після 18 липня, якщо їй не вдасться відновити прокачку аміаку трубопроводом «Тольятті—Одеса» та частково зняти обмеження на власний експорт.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця заявляв на засіданні Ради Безпеки ООН, що Росія вдає, ніби має збитки від Чорноморської зернової ініціативи, хоча насправді вдвічі збільшила експорт свого зерна.

«Зернова ініціатива» дозволила розблокувати порти Великої Одеси, які до війни на 80% були воротами для агроекспорту, підтримати українських аграріїв, збільшити надходження валютної виручки в Україну, стабілізувати світові ціни на продовольство та запобігти суттєвому погіршенню гуманітарної ситуації в державах, які знаходяться на межі голоду, зокрема Ефіопії, Сомалі, Афганістану.

З початку дії «зернової ініціативи» (з початку серпня 2022 року), за даними ООН, з українських портів у Чорному морі відправлено 998 суден, які транспортували до країн Африки, Азії та Європи 32,6 млн тонн агропродукції, у тому числі кукурудзи — 16,7 млн тонн, пшениці — 8,9 млн тонн, соняшникової олії — 1,7 млн тонн.

comments powered by HyperComments