Порт Усть-Дунайськ досі не передали покупцю

Вторник , 4 июля 2023, 13:33
Держава у особі Фонду держмайна досі лишається власником порту Усть-Дунайськ на півдні Одеської області, хоча ще півроку тому продала порт з аукціону.
Порт Усть-Дунайськ досі не передали покупцю

Компанія «Еліксир Україна», яка перемогла на аукціоні із приватизації єдиного майнового комплексу ДП «Морський торговельний порт (МТП) «Усть-Дунайськ» у південній частині Одеської області, досі не отримала у користування придбані об’єкти через відкриту кримінальну справу та відмову Фонду державного майна (ФДМ) підписувати відповідний акт. Про це заявив юрист компанії на конференції, присвяченій п’ятиріччю системи «Прозорро.Продажі».

Компанія «Еліксир Україна» стала переможцем торгів 17 січня. Вона погодилася сплатити за лот 201 млн грн — суму, втричі більшу за стартову ціну, яка становила 60 млн грн. У компанії повідомили, що сплатили до держбюджету повну суму ще у квітні.

"Інвестор готовий приймати об’єкт, інвестувати та розвивати вантажопотік, розвивати дунайське судноплавство в умовах того, що зараз зерновий коридор не працює. Але є перепона — одразу порушується кримінальна справа зі зрозумілих причин”, — розповів юрист.

Згідно з даними YouControl, Фонд держмайна залишається власником ДП «МТП «Усть-Дунайськ». До активів порту входять: сам порт у місті Вилкове, портопункт «Кілія» та база обслуговування спеціальних суден-ліхтеровозів на острові Шабаш.

Дані судового реєстру свідчать, що цьогоріч щодо порту було судове рішення у єдиній кримінальній справі №947/19824/23. Компанія-переможець аукціону у справі не фігурує.

Головною проблемою у компанії назвали те, що акт приймання-передачі об’єкта досі не був підписаний. Відповідно, інвестор «не має можливості отримати об’єкт в експлуатацію та розпочати оперувати коштами». Представник «Еліксир Україна» заявив, що регіональне відділення ФДМ не підписує акт без згоди Антимонопольного комітету на концентрацію. У компанії вважають, що у цій справі така згода не є обов’язковою, згідно з законом, але припускають, що чиновники «хочуть перестрахуватися, і цю згоду вимагають».

"А АМКУ розпочинає незрозуміле для нас, як для покупця, розслідування. І за характером питань, які ставляться — до покупця жодних питань немає. А питання до того, як держава виставила об’єкт на приватизацію. З точки зору того, як АМКУ ставить питання, під сумнівом в принципі сам проєкт”, — прокоментував представник компанії.

В середині січня ФДМ провів перший в Україні конкурс із приватизації портових активів — єдиного майнового комплексу ДП «Морський торговельний порт «Усть-Дунайськ». У ході торгів ціна активу піднялася у 3,3 разу — до 201 млн грн. Переможцем стало ТОВ «Еліксир Україна», з яким ФДМ 20 квітня уклав договір купівлі-продажу.

comments powered by HyperComments