Україна пропонує судноплавний маршрут до портів Одеси

Четверг , 20 июля 2023, 11:01
Уряд України розробив і пропонує відносно безпечний машррут для судноплавства у напрямку морських портів Одеської області без "зернового коридору".
Україна пропонує судноплавний маршрут до портів Одеси

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури пропонує встановити тимчасовий судноплавний маршрут для підтримки постачання зерна з українських портів після того, як росія вийшла з Чорноморської зернової ініціативи.

"Україна вирішила створити на тимчасовій основі рекомендований морський шлях. Його мета — полегшити розблокування міжнародних перевезень у північно-західній частині Чорного моря”, — ідеться в офіційному листі МІУ до Міжнародної морської організації (IMO).

В МІУ нагадали, що із самого початку повномасштабного вторгнення в Україну у лютому 2022 року росія почала вживати заходів для перекриття морських шляхів у суверенних водах України та недопущення свободи міжнародного судноплавства в Чорному та Азовському морях. Такі дії призвели до негативного впливу на міжнародну морську торгівлю та моряків. Росія також неодноразово виявляла спроби зірвати Чорноморську зернову ініціативу під егідою ООН, спрямовану на розв’язання глобальної продовольчої безпеки проблеми. Ще одним підтвердженням цього стала відмова російської сторони продовжити цю важливу угоду у липні 2023 року.

Додатковий транспортний маршрут, який пропонує встановити МІУ, веде до територіальних вод і виключної морської економічної зони Румунії, яка є однією з сусідніх чорноморських країн.

Вночі 19 липня російські окупаційні війська завдали по Одеській та Миколаївській областях масованого удару ракетами різних типів і ударними дронами, внаслідок чого постраждали цивільні особи та промислові об’єкти. Внаслідок нічної атаки пошкоджень зазнали зернові термінали та портова інфраструктура міжнародних та українських трейдерів та перевізників Kernel, Viterra, CMA CGM Group у портах Чорноморськ та Одеса.

Міністерство оборони росії погрожує розглядати як «військові цілі» усі судна, незалежно від прапора, що прямуватимуть в українські порти з опівночі четверга, 20 липня.

З перших днів повномасштабного вторгнення флот рф поцілив щонайменше у десять цивільних суден в Азовському і Чорному морях та Дніпро-Бузькому лимані. Піддаються обстрілам також морські порти.

comments powered by HyperComments