До морських портів Одеської області судноплавство припинено

Понедельник , 31 июля 2023, 09:22
Судноплавство до українських морських портів, окрім дунайських морських портів Одеської області, фактично повністю припинилося після виходу росії з зернових домовленостей, а до цього здійснювалося виключно в рамках "зернового коридору".
До морських портів Одеської області судноплавство припинено

Морські порти на території України не мають зараз можливості приймати торгові судна, оскільки росія проголосила північно-західну частину моря закритою для навігації. Про це заявила начальниця Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня Наталя Гуменюк.

"У Чорному морі навігація кораблів і суден до портів, підконтрольних Україні, наразі відсутня повністю. Тому що нема можливості у портів приймати судна, нема навігації в територіальному морі України, оскільки ще з березня 2022 року Росія проголосила північно-західну частину Чорного моря закритою для навігації”, — сказала Гуменюк 28 липня.

Вона нагадала, що тоді було проголошено, щоб всі судна негайно зайшли в порти і не перебували в територіальному морі України, бо це територія  так званої "контртерористичної операції". "Це повідомлення мореплавцям росіяни переправили через центр повідомлень, який знаходиться в Іспанії, і воно прийнято всіма капітанами суден до уваги, відповідно до норм міжнародного морського права”, — зазначила Гуменюк.

Вона пояснила, що далі функціонування навігації було погоджено виключно в межах зернової ініціативи. "В межах конкретного транспортного коридору, який називався «зерновим». І забезпечувалась безпекова компонента Силами оборони України, а інші компоненти, забезпечувались гарантією ООН і Туреччиною”, — наголосила Гуменюк.

Вона зауважила, що в Чорному морі зараз активна навігація спостерігається тільки навколо узбережжя Кримського півострова, у тимчасово окупованих територіальних водах України. "Там відбувається навігація і риболовецьких суден, і торгових суден, які всупереч того, що Україною проголошені ці порти закритими, бо вони знаходяться під окупацією, все ж таки продовжують там курсувати і проводити вантажні операції, переміщувати вантажі. Це виключно зараз відбувається в інтересах країни-агресора, тому очевидно, що тим суднам вони не погрожують. Але, якщо кожного разу так буде, як з цим судном, запис якого ми всі почули, це означає, що будь-яке судно, яке вони запідозрили в намірі прямувати в Україну, буде отримувати ось таке інформування-попередження погроз”, — акцентувала Гуменюк.

Після оголошення про вихід із Чорноморської зернової ініціативи 17 липня росянии почали завдавати регулярних масованих ударів по Одеській області, в результаті яких пошкоджень зазнає інфраструктура міжнародних та українських трейдерів і перевізників. Окрім того, росія погрожує атаками на цивільні судна, котрі прямуватимуть в українські порти.

comments powered by HyperComments