Одеська обласна рада заявляє про намір приватизувати три великі порти

Вторник , 8 августа 2023, 16:46
У прийнятій Одеською облрадою "Програмі соціально-економічного розвитку" Одеської області йдеться про плани повністю або частково передати у концесію три великі порти - Одеський, Чорноморський та Ізмаїльський.
Одеська обласна рада заявляє про намір приватизувати три великі порти

Ізмаїльський, Одеський та Чорноморський порти планують передати в концесію у 2024 році. Про це зазначається в “Програмі соціально-економічного та культурного розвитку Одеської області на 2023 рік та основні напрями розвитку на 2024-2025 роки”, яку Одеська обласна рада прийняла на позачерговій сесії 4 серпняї. Однак зауважимо, що такі плани ще до початку повномасштабної війни оприлюднило міністерство інфраструктури, і тому їх не можна розглядати як самостійний проект місцевої влади.

Так, у порту “Одеса” планують передати у концесію пасажирський термінал. Потужності оцінюють у 52,6 мільйонів доларів США. За попередніми даними, концесійний проєкт передбачає передачу яхтного комплексу загальною площею 15,5 тис. кв. м та місткістю 86 суден, морської галереї площею 23,6 тис. кв. м та можливістю приймати 1 млн пасажирів на рік, відкритих майданчиків площею 4 тис. кв. м, концертно-виставкового залу на 1000 місць і загальною площею 4,97 тис. кв. м. У порту “Чорноморськ” мають намір передати у концесію перший контейнерний термінал та поромний комплекс. Проєкт оцінюють у 48-160 млн доларів.

Вартість передачі порту “Ізмаїл” наразі не визначили. Проєктна потужність порту становить 8,5 млн тонн, він здатний завантажувати до 23 288 тонн на добу. Максимально можлива кількість оброблених суден — 6 тис. 70 одиниць на рік. Валова інтенсивність обробки суден з навалювальними вантажами складає п’ять тисяч тонн на добу.
 

comments powered by HyperComments