Україна намагається збільшити транзит вантажів через Румунію

Суббота , 12 августа 2023, 10:40
Темою зустрічі делегацій України, Румунії, Молдови та Єврокомісії у Галаці стало збільшення транзиту українських аграрних вантажів через Румунію залізницею та через дунайські порти Одеської області.
Україна намагається збільшити транзит вантажів через Румунію

Пошуку можливостей збільшення українського експорту шляхом розвитку альтернативних логістичних маршрутів і судноплавства на Дунаї було присвячено зустріч Україна — США — Єврокомісія — Румунія — Молдова, яка відбулася у румунському Галаці у п’ятницю, 11 серпня. Про це повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

За словами міністра, триває робота над розвитком альтернативних логістичних маршрутів для українського експорту. Українська сторона розраховує, що європейські партнери сприятимуть зняттю односторонніх обмежувальних заходів стосовно української аграрної продукції.

Інший пріоритет — розвиток судноплавства на Дунаї. Тут ключові напрями роботи — пришвидшення проходження суднами каналів, збільшення пропускної спроможності на каналі Суліна та організація додаткових місць для здійснення рейдової перевалки суден біля румунського порту Констанца.

Також триває спільна робота з європейськими партнерами над включенням української частини Дунаю до карт Транс’європейської мережі внутрішніх навігаційних шляхів (TEN-T). Це — одна з важливих умов для повноцінної роботи бізнесу на ринку українських дунайських перевезень.

"Нещодавні атаки рф на портову інфраструктуру України знищили понад 200 тисяч тонн зерна. Цей показник дорівнює, за підрахунками Всесвітньої продовольчої програми ООН, життю щонайменше мільйона людей у світі", — заявив Кубраков.

"Крім того, разом з румунською стороною працюємо над тим, щоб повноцінно запустити вантажні перевезення на автомобільних пунктах пропуску на кордоні з Румунією «Красноїльськ — Вікову де Сус» та «Дяківці — Раковець». Також у планах збільшення пропускної спроможності «Порубне — Сірет» щонайменше на 20% та відкриття ще двох нових пунктів пропуску.

Дякую Координатору США з питань санкцій Джиму О’Браєну, послу США в Україні Бріджит Брінк, генеральній директорці Директорату Єврокомісії з транспорту Магді Копчинській, Міністру транспорту та інфраструктури Румунії Соріну Гріндяну та Міністру аграрної політики Молдови Володимиру Балеа за підтримку", — зазначив Кубраков.

За словами міністра, наша діяльність спрямована на досягнення однієї мети — забезпечити якнайбільше можливостей для українських експортерів.

comments powered by HyperComments