В порту Одеси залишається до 40 торгівельних суден

Суббота , 19 августа 2023, 12:12
Заблокованими ще з початку повномасштабної війни в порту Одеси виявилися 40 торгівельних суден. Зараз вони мають можливість вийти в море, скориставшися забезпеченим ВМС України судноплавним коридором.
В порту Одеси залишається до 40 торгівельних суден

У порту Одеса перебувають майже 40 суден. Окрім них, також є судна і в портах Чорноморськ і Південний. Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» заявила керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк.

Україна зараз робить усе можливе, аби відновити навігацію в акваторії Чорного моря в межах гуманітарного коридору. 

Вона уточнила, що на початку повномасштабного вторгнення, коли росія оголосила північно-західну частину Чорного моря місцем проведення контртерористичної операції і заблокувала цим судноплавство, хоча «інших терористів, крім рф, там не було», приблизно 100 суден були заведені в українські порти.

«Коли розпочав функціонування «зерновий коридор», відповідні судна, які могли бути завантажені збіжжям і вийти, вони дійсно працювали в рамках цього зернового коридору, але близько 40 суден ще залишається в порту Одеси. Ще є певні залишки суден в Чорноморському і Південному з тих, які заходили. Але треба усвідомлювати, що судна різної кваліфікації призначені для перевезення в тому числі і пально-мастильних матеріалів, і це додаткова небезпека у випадку прямування таким маршрутом. Розмінування моря… нікуди не зникло, часом, за інформацією наших партнерів, навіть посилилось. Після завершення «зернової угоди» рф вживала заходів для того, щоб посилити мінну небезпеку в територіальному морі України», — заявила Наталія Гуменюк.

Вона запевнила, що Сили оборони роблять усе можливе, аби забезпечити безпеку судноплавства. «Розуміти треба одне: ми не здатні на сьогодні в абсолюті протралити повністю весь шлях, щоб убезпечити від наявності мін, але максимально докласти зусиль можемо», — зазначила керівниця.

comments powered by HyperComments