Туреччина намагається відновити дію "зернових домовленостей"

Понедельник , 28 августа 2023, 17:39
Міністр закордонних справ Туреччини заявив про спроби відновити діяльність "зернового коридору" для судноплавства з українських портів та назвав нинішні варіанти руху торгівельних суден "ризикованими".
Туреччина намагається відновити дію "зернових домовленостей"

У Туреччині вважають, що альтернативні Чорноморській зерновій ініціативі шляхи вивезення зерна з українських портів у Чорному морі можуть бути ризикованими, тому країна продовжує активні зусилля з усіма сторонами на всіх рівнях для відновлення роботи зернового коридору. Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан.

"На жаль, вона (Чорноморська зернова ініціатива, — ред.) станом на 17 липня завершилася. Ми знаємо, що зараз іде пошук альтернативних шляхів експорту зерна. Але ми також бачимо, що ці шляхи не можуть бути альтернативою початковій ініціативі та несуть ризики. Необхідно відновити процес якомога швидше, поки не було втрачено здобутки Чорноморської ініціативи. Ось чому ми продовжуватимемо вести діалог з усіма сторонами на всіх рівнях”, — сказав турецький міністр на спільній прес-конференції перед зустріччю з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою у Києві в п’ятницю, 25 серпня.

Фідан наголосив на тому, що відновлення дії зернового коридору у рамках Чорноморської зернової ініціативи є для Туреччини першочерговим завданням.

"Відродження цієї ініціативи є пріоритетом для Туреччини. Ця ініціатива займає особливе місце у світовій продовольчій безпеці та гуманітарних зусиллях. Наш Президент веде дуже системну роботу з цього питання. З цієї нагоди відбувається безперервне спілкування та обмін думками з дуже великою групою, включаючи Україну, ООН, Росію, європейських та деяких американських гравців”, — сказав турецький міністр.

Він також подякував представникам України за конструктивну підтримку в цьому питанні.

ВМС України на початку серпня оголосили нові тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України, відповідно до наказу навігаційного доручення ВМС №6 від 8 серпня 2023 року. Коридор першочергово буде використовуватися для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та «Південний» на момент повномасштабного російського військового вторгнення. Після цього 16 та 26 серпня з порту Одеси двічі виходили в море торгівельні судна.

comments powered by HyperComments