ООН планує відновити перемовини про "зерновий коридор" з портів Одеської області

Четверг , 14 сентября 2023, 10:56
Керівництво ООН все ще сподівається відновити "зерновий коридор" з морських портів Одеської області і заради цього готове прийняти до уваги російську позицію.
ООН планує відновити перемовини про "зерновий коридор" з портів Одеської області

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш планує обговорити на зустрічах з президентом України Володимиром Зеленським, президентом Туреччини Реджепом Ердоганом та міністром закордонних справ росії Сєргієм лавровим питання експорту українського зерна та відновлення Чорноморської зернової ініціативи. Про це він заявив 13 вересня на прес-конференції, відповідаючи на запитання журналістів.

Гутерреш уточнив, що з кожним із трьох названих осіб зустрічатиметься окремо. "Очевидно, це питання обговорюватиметься під час наших дискусій. Я не казатиму, як я налаштований — оптимістично чи песимістично. Єдине, у чому ви можете бути певні, це в тому, що я залишаюся сповненим рішучості зробити все можливе, аби відновити Чорноморську ініціативу, експорт українських харчових продуктів, а також продовжити нашу роботу з полегшення поставок російських харчів та добрив у рамках санкційного режиму”, — сказав він.

Генсек ООН повторив, що ці «зусилля докладаються не для того, щоб порушити режим санкцій, а в рамках режиму санкцій», аби не виникали «стримувальні фактори, яких не бажали» при їх запровадженні.

Говорячи про необхідність припинення російської війни та досягнення миру в Україні, Гутерреш наголосив, що йдеться «не про будь-який мир, а такий, що відповідає Статутові ООН та міжнародному праву».

Наступного тижня глави держав і урядів зберуться в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку на Генасамблею ООН.

Нагадаємо, ВМС ЗСУ оголосили нові тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України, відповідно до наказу навігаційного доручення ВМС №6 від 8 серпня 2023 року. Коридор першочергово буде використовуватися для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та «Південний» на момент повномасштабного російського військового вторгнення. Ним вже скористалися 4 судна.

Наприкінці серпня у Мінекономіки заявляли, що Україна завершує розробку схеми з глобальними страховиками для страхування суден, що прямують до та з українських портів у Чорному морі для завантаження збіжжя. За попередніми оцінками, схема може бути запроваджена вже у вересні, у ній може бути задіяно від 5 до 30 суден, які проходитимуть через «небезпечне місце» в українських водах.

ООН із врахуванням пропозицій Туреччини підготувала новий пакет пропозицій, який може стати підґрунтям для відродження Ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції через Чорне море.

Раніше в українському МЗС висловили сподівання, що Туреччина та інші причетні до Чорноморської зернової ініціативи сторони використають свій авторитет задля запобігання спробам Росії налагодити експорт зернових у Чорному морі без відновлення експорту українських зернових.

comments powered by HyperComments