ООН намагається відновити "зерновий коридор" за участі росії

Четверг , 28 сентября 2023, 13:23
В ООН намагаються шляхом перемовин відновити роботу "зернових домовленостей" у тому вигляді, у якому вони працювали до середини липня 2023 року - тобто, за участю росії.
ООН намагається відновити "зерновий коридор" за участі росії

ООН вважає рішення України створити морський коридор для експорту зерна позитивним кроком для глобальної продовольчої безпеки, але продовжує також зусилля щодо досягнення нової угоди з Росією про розширення Чорноморського зернової ініціативи, яка фактично припинила існування з 17 липня.

"Ми розглядаємо альтернативи, які вивчаються для експорту, в дуже позитивному світлі, тому що важливо доставити зерно на світові ринки”, — сказала в інтерв’ю агентству Reuters генеральний секретар Конференції ООН з торгівлі та розвитку Ребека Грінспан, яка відповідальна за реалізацію угоди ООН з Росією.

Вона додала, що новий коридор, який намагається відкрити Україна, є одним з "дуже важливих зусиль", але "ризики є вищими". "Єдине, що зніме ризик і стабілізує ситуацію — це угода, яка буде підтримана усіма партнерами [перш за все, Росією]”, — вважає Грінспан

При цьому вона зауважила, що не може назвати жодних часових рамок для укладення нової угоди чи перегляду старої. "Ми переконані, що ми запропонували реальні рішення щодо питань, які підняла Росія. Ми хочемо мати можливість все ж таки пояснити, чому ми вважаємо, що це реальні рішення”, — сказала чиновниця ООН.

У серпні ВМС ЗСУ встановили у Чорному морі тимчасовий коридор через власні територіальні води та води країн НАТО, яким уже скористалися балкери Resilent Africa та Aroyat, що заходили до порту Чорноморськ для завантаження понад 20 тис. тонн української агропродукції для країн Азії та Африки. Минулого тижня у напрямку українських портів тимчасовим коридором пройшли ще три судна під завантаження експортною продукцією — зерном та залізною рудою. Гарантований ВМСУ коридор використовується також для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та «Південний» на момент повномасштабного російського військового вторгнення. У серпні-вересні ним скористалися п’ять суден переважно з металопродукцією. Всього в обидві сторони ним скористалися вже 10 суден.

comments powered by HyperComments