Туреччина намагається відновити "зерновий коридор" у Чорному морі

Пятница , 20 октября 2023, 15:25
У Туреччині переконані в можливості відновити дію Чорноморської зернової ініціативи та продовжують докладати зусиль в цьому напрямку, залишаючись на контакті як з основними «гравцями», так і зі сторонами, які можуть сприяти процесу.
Туреччина намагається відновити "зерновий коридор" у Чорному морі

Про наміри і дії Туреччини щодо відновлення "зернового коридору" заявив в інтерв’ю «Укрінформу» посол Туреччини в Україні Ягмур Ахмет Гюльдере, який завершує свою каденцію на цій посаді.

"Ми вважаємо, що зернову ініціативу можна відродити. Наші профільні департаменти підтримують зв’язок зі своїми колегами”, — сказав Гюльдере.

Дипломат висловив думку, що Чорноморська зернова ініціатива стала реальністю завдяки співпраці Туреччини з ООН, Україною та Росією.

"Таким чином, наші контакти з усіма цими гравцями тривають. Ми підтримуємо зв’язок з іншими сторонами, які також можуть відіграти роль у відновленні дії угоди. Так, тепер ми перебуваємо на тому етапі, коли дехто вважає цей коридор таким, що «віджив». Але ми вважаємо, що це не так, і продовжуємо наші дипломатичні зусилля, щоб його відновити”, — сказав посол.

На початку серпня 2023 року Військово-морські сили Збройних сил України оголосили нові тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України. Станом на 19 жовтня тимчасовим коридором у Чорному морі загалом пройшли 38 суден загальним дедвейтом 1,565 млн тонн, із яких 23 вийшли завантаженими і успішно подолали зворотний шлях.

comments powered by HyperComments