"Укрзалізниці" передали майже 18 тисяч колишніх російських та білоруських вагонів

Пятница , 6 мая 2022, 13:17
17 800 вантажних вагонів, які були у власності російських та білоруських державних та приватних структур, передані в управління "Укрзалізниці" з правом використання та отримання прибутку від цього.
"Укрзалізниці" передали майже 18 тисяч колишніх російських та білоруських вагонів

Бюро економічної безпеки (БЕБ) виявило й передало у використання "Укрзалізниці" 17,8 тис. вантажних залізничних вагонів, які належать російським та білоруським державним і приватним компаніям.. Їх орієнтовна вартість 15 млрд грн,  Про це повідомила прес-служба БЕБ.

"Співробітники Бюро економічної безпеки України, за процесуального керівництва прокурорів Офісу генерального прокурора, в межах кримінального провадження встановили 17,8 тис. вагонів, що належать суб’єктам рф та рь. З них 1625 — з товарно-матеріальними цінностями. За попередніми оцінками співробітників БЕБ, загальна вартість товарно-матеріальних цінностей в 1625 вагонах становить орієнтовно 3 млрд грн, вартість усіх вагонів оцінюється у 15 млрд грн”, — ідеться в повідомленні.

Ці вагони ще з початку війни були арештовані та передані "Укрзалізниці" на відповідальне зберігання з правом комерційного використання, володіння та розпорядження грошовими коштами, отриманими від комерційного використання такими вагонами, на будь-які потреби, що виникають під час здійснення господарської діяльності. Така процедура дозволяє українській залізниці використовувати ці вагони вже зараз, не чекаючи їх офіційного відчуження, націоналізації та подальшої остаточної передачі у власність залізничної компанії.

Додатково в БЕБ зазначають, що ухвалою одного з районних судів Києва в межах цього кримінального провадження накладено арешт на 470 вагонів з калієм та коксом, які на праві власності згідно з умовами постачання належать підприємствам у росії та білорусі. Орієнтовна вартість цього товару — 650 млн грн. В БЕБ повідомляють про проведення подальших заходів щодо огляду та встановлення фактичної наявності вантажів та їх кінцевих власників з метою подальшого вирішення питання про накладення арешту на товар. Триває досудове розслідування.

На початку квітня Офіс генпрокурора забезпечив накладення арешту на залізничні вагони, які належать підприємствам з Росії та Білорусі, в рамках розслідування кримінального провадження за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 212).

comments powered by HyperComments