Як доїхати з евакуації у Польщі до Одеси: залізниця чи автобус (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Вторник , 31 мая 2022, 20:02
Дуже багато українців зараз повертаються додому з вимушеної евакуації. Як це зробити найзручніше? Досліджуємо пасажирські перевезення з Польщі до Одеси.
Як доїхати з евакуації у Польщі до Одеси: залізниця чи автобус (ВІДЕО)

Вже кілька тижнів до України повертається більше людей, ніж виїжджають. Один з найпопулярніших напрямків - це маршрут з Польщі в Одесу. Оскільки авіація не виконує польотів, то єдиними доступними варіантами залишаються залізниця та автобуси.

Детальніше у нашому відеосюжеті.

Залізниця

Головним пасажирським залізничним вузлом на кордоні Польщі та України є станція Пшемисль або Перемишль. Звідти щоденно відправляється міжнародний пасажирський потяг сполученням Пшемисль - Одеса, час його відправлення о 18:39 за київським часом. У складі лише купейні вагони, вартість стандартного квитка 1077 гривень - з постільною білизною. Купувати квитки можна безпосередньо на сайті "Укрзалізниці" або в чат-ботах у мессенджерах Facebook, Viber, Telegram. На напрямку Пшемисль - Одеса зараз можна бронювати квитки за 10 днів до відправлення потяга.

Також з Пшемисля курсує один пасажирський потяг та ще два потяги класу "Інтерсіті" до Києва. Цікаво, що звичайний потяг з Пшемисля до Києва йде на ділянці Пшемисль - Львів зчепленим з "одеським" потягом. Потім у Львові вагони перечіпляють. Загальний час у дорозі біля 16 годин, із зупинками у Львові, Тернополі, Хмельницькому, Жмеринці, а також у Рудниці з можливістю пересадки на вузькоколійку та у Кодимі, Подільську та Роздільній в Одеській області.

По території Польщі до Пшемисля можна доїхати місцевими автобусними рейсами та потягами польських залізниць. Тут є кілька зручних пересадок - наприклад, з "Інтерсіті" сполученням Грац - Відень - Пшемисль з прибуттям туди о 17:03 або сполученням Вроцлав - Пшемисль з прибуттям о 17:59. Важливо, що з 1 червня польські залізниці змінюють правила безкоштовного проїзду для українців. Тепер їхати безкоштовно можна лише від вузлових станцій, або між ними: це Хелм, Дорогуськ, Люблін, Грубешів, Перемишль, Загуж, Ярослав та Жешув. Варшави тут немає.

Ще одна вузлова станція у Польщі - це Хелм. Але прямих рейсів в Одесу тут немає, через Хелм ходить потяг "Варшава - Київ" та "Хелм - Київ".


 

Автобуси

З більшості великих міст Польщі, таких як Варшава, Краков, Люблін, Щецин, Вроцлав, Катовіце та інших віправляється багато регулярних автобусних рейсів різних перевізників на день. Загалом час у дорозі майже скрізь перевищує 20 годин і до цього слід добавляти ще деякий час очікування при перетині кордону. Автобуси також дорожчі за потяги - наприклад, ціни на рейси між Варшавою та Одесою у діапазоні від 1700 до 2700 грн. Від Кракова до Одеси автобуси коштують приблизно від 1700 до 2900 грн., а від Вроцлава до Одеси - від 2100 до 2600 грн.

Якщо ви їдете з Одеси до Польщі - ситуація з кількістю регулярних рейсів та вартістю квитків приблизно така сама, як з Польщі до Одеси.

Але якщо стежити за волонтерськими та благодійними організаціями - то пасажири окремих категорій, наприклад люди з обмеженими можливостями, жінки з дітьми, люди похилого віку тощо можуть потрапити на безкоштовний евакуаційний автобусний рейс. 

Також за цим принципом можна потрапити на безкоштовний рейс і назад, до Одеси. Але тут слід зазначити, що різноманітні "волонтерські" та "благодійні" автобуси рухаються з гуманітарним вантажем замість пасажирів - і тому поїздка може бути не зовсім комфортною.

comments powered by HyperComments