Залізничні підсумки: як відновлювали рух потягів у вересні (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Четверг , 6 октября 2022, 16:26
Підводимо підсумки роботи залізниці в Україні за вересень 2022 р.
Залізничні підсумки: як відновлювали рух потягів у вересні (ВІДЕО)

Протягом вересня 2022 р. "Укрзалізниця" не відкривала нових чи відновлених ділянок колій, як це було у серпні з рядом прикордонних залізниць, в тому числі в Одеській області.

Основну увагу залізничники зосередили на відновленні руху потягів на деокупованих та прифронтових територіях на сході та півдні України.

Зокрема, за вересень відновили приміські потяги з Харкова до визволених міст регіону - до Балаклії, до Чугуєва, до Дергачів, до станції Занки. Відновлюється сполучення між Слов'янськом та Лозовою. На черзі - потяги до визволеного Куп'янська.

На півдні завершили підготовку та вже з 3 жовтня запустили вперше за час війни потяг до Миколаєва - приміський потяг сполученням Миколаїв-Вантажний - Долинська. Але потяги далекого сполучення сюди поки не курсують. 

Збільшено кількість рейсів кільцевої міської електрички в Києві.

Для пасажирів працює новий мобільний додаток. На ряді потягів почали запроваджувати нові гігієнічні стандарти та гаряче харчування.

Українька залізниця за вересень перевезла 11 мільйонів 684 тис. тон вантажів всіх видів. Це на 902 тис. тон (8,4%) більше, ніж було у серпні 2022 р. Зокрема, є приріст перевезень зернових вантажів, в тому числі у напрямку морських портів Одеської області. Але є і проблемні моменти. Так, досі не запрацювала повноцінно відбудована залізниця від Березино в Одеській області до Басарабяски в Молдові через відсутність митниці саме на залізниці - хоча поруч є повноцінний автомобільний пункт пропуску з митницею. Також на деяких прикордонних переходах залишаються черги з вагонів, деякі ще з квітня.

За словами міністра інфраструктури України, з початку повномасштабного вторгнення росії пошкоджено або втрачено контроль на 6 тисячах кілометрів колій залізниці, зруйновано півсотні мостів, перестали функціонувати десятки вокзалів та станцій. Міністр мав на увазі не лише залізниці, які опинилися на окупованих територіях, а й ті ділянки, які зазнали ушкоджень від ворожих ударів та/або перебувають у прифронтовій зоні, через що рух потягів неможливий. Декілька разів протягом вересня виникали затримки руху через пошкодження чи знеструмлення контактної мережі у Харківській області після ворожих обстрілів.

Керівництво "Укрзалізниці" уклало угоди про співпрацю з залізницями Польщі та Німеччини. Співробітництво з польскими залізницями заключається в спрощенні та пришвидшенні вантажних перевезень через кордон, а німецькі залізниці будуть допомагати з відбудови пошкоджених залізниць в України та створює спільне підприємство. Також надати допомогу у відновленні залізниць обіцяє Канада.

comments powered by HyperComments